Χρηστικά

Ψαλίδι στο δώρο Χριστουγέννων μετά την αναστολή σύμβασης 


Ψαλιδισμένο δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν φέτος χιλιάδες εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, καθώς η κρατική συμμετοχή  δεν θα υπολογιστεί επί του πραγματικού μισθού, αλλά επί της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. 

Αυτό θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη του Υπουργείου Εργασίας, που θα ρυθμίζει θέματα σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων υπό τις ειδικές συνθήκες της περιόδου και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.  

Ειδικότερα, η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας πρόκειται να αλλάξει όσα ίσχυσαν για το δώρο Πάσχα, που το κράτος καλύπτει το ποσοστό επί του πραγματικού μισθού του διαστήματος κατά το οποίο ήταν σε αναστολή σύμβασης (σ.σ. τελικά το δώρο Πάσχα καταβλήθηκε στο σύνολό του από τους εργοδότες, στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήσεις και αναμένουν ακόμα από το κράτος να τους καταβάλλει τα αναλογούντα  ποσά). 

Για το δώρο Χριστουγέννων το μερίδιο του κράτους θα υπολογισθεί επί των 534 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως όσοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Για παράδειγμα αν η συμμετοχή του κράτους στο δώρο Χριστουγέννων 2020 (14ος μισθός) είναι το μισό των αποδοχών ενός εργαζόμενου-βάσει που χρόνου που τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας- με 800 ευρώ μηνιαίο μισθό, δεν θα καταβάλλει 400 ευρώ, αλλά 267 ευρώ. Άρα ο εργαζόμενος αντί για 800 ευρώ δώρο θα λάβει 667 ευρώ (400 από τον εργοδότη και 267 από το κράτος), ήτοι 133 ευρώ λιγότερα

Γενικά κουτσουρεμένο δώρο Χριστουγέννων (καταβάλλεται στις 21 Δεκεμβρίου) θα λάβουν όσοι αμείβονται με ποσά άνω του βασικού μισθού, ενώ θα ευνοηθούν εκείνοι που έχουν ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ. Οι συγκεκριμένες αλλαγές δρομολογούνται για τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους σε σχέση με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, που έχουν παραταθεί για πληττόμενους κλάδους (τουρισμός, εστίαση κλπ). 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις