Χρηστικά

Ποιοί θα πάρουν φέτος κοινωνικό μέρισμα και ποιοί κόβονται


Θα καταβληθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα koinonikomerisma.gr

Στη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος  τον Δεκέμβριο δρομολογεί η κυβέρνηση και μάλιστα οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, από το 2016.

Λόγω της πανδημίας και των «ειδικών συνθηκών», που έχουν δημιουργηθεί στις οικονομίες όλης Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την έκρηξη των ελλειμμάτων, δεν υπάρχει αντίρρηση για τη διανομή ενός μερίσματος, που θα έχει μια λελογισμένη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στη διεύθυνση https://www.koinonikomerisma.gr  η οποία έχει την ένδειξη «Κοινωνικό Μέρισμα 2020».

Οι δικαιούχοι 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαιούχοι του νέου κοινωνικού μερίσματος θα είναι οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών:

  1. Όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πρόκειται για περίπου 275.000 νοικοκυριά που σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 1.000.000 άτομα.
  2. Οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.
  3. Οι απολυμένοι στη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο και μετά.
  4. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στους οποίους το επίδομα ενδεχομένως να είναι υψηλότερο, σε σχέση με εκείνο που θα καταβληθεί στις άλλες κατηγορίες πολιτών. Θα έχει την έννοια της επιβράβευσης για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία είχε καταβληθεί έκτακτο μπόνους και το περασμένο Πάσχα.

Ποιοι κόβονται από το μέρισμα

Από το κοινωνικό μέρισμα του 2020, κόβονται γενικά όσοι έλαβαν οποιαδήποτε μορφή ενίσχυσης από τα «πακέτα» που καταβλήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.
Επίσης αποκλείονται όσοι δεν υπέστησαν απώλεια εισοδήματος στο δεκάμηνο που μαστίζεται η οικονομία από τον κορονοϊό. Στο πλαίσιο αυτό αποκλείονται από το νέο κοινωνικό μέρισμα:

  1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  2. Οι υπάλληλοι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλην των νοσοκομείων.
  3. Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εκτός των άλλων έλαβαν και τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Ίσως ληφθεί κάποια μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όωπς άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
  4. ¨Οσοι έλαβαν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα και όσοι λαμβάνουν αποζημίωση 26,66 ευρώ την ημέρα για τις ημέρες της αναστολής από τον Νοέμβριο και μετά.

Σε ότι αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ και ερωτώμενος για την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, είπε ότι οι κατηγορίες οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν, θα αφορούν περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει κάποιας άλλης μορφής στήριξης λόγω της πανδημίας.
Ερωτώμενος σχετικά, απέκλεισε περιπτώσεις όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Σχετικά με τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι αποτελούν μία κατηγορία ευάλωτων νοικοκυριών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι μία από τις κατηγορίες που θα λάβουν αυτή την έκτακτη ενίσχυση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα