Χρηστικά

Νέα δίκη στο ΣτΕ για αναδρομικά συντάξεων 2,6 δισ. ευρώ!


Το ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί στις 15 Ιανουαρίου για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που μπλόκαραν την επιστροφή των αναδρομικών για επικουρικές και δώρα

Νέα δίκη για αναδρομικά συντάξεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 15 Ιανουαρίου.

Στη νέα δίκη-σταθμό το ΣτΕ θα αποφανθεί για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία, παρότι τα επιδίκασε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε τον Ιούλιο, εντούτοις η κυβέρνηση μπλόκαρε την καταβολή τους.

Την ακύρωση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, για την επιστροφή των αναδρομικών που αναλογούν στις επικουρικές και στα δώρα ζητούν από το ΣτΕ, με αίτηση που υπέβαλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), στην οποία συμπορεύτηκαν και οι Ομοσπονδίες ΑΤΕ, ΗΣΑΠ και ΟΑΣΑ.

Χθες, το Συμβούλιο της Επικρατείας, όρισε δικάσιμο για την 15η Ιανουαρίου 2021, αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που είχε υποβάλει το ΕΝΔΙΣΥ.

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ, συνταξιούχοι, διεκδικούν με αυτή την αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου, Λουκά Αποστολίδη:

  • Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.
  • Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Επίσης, με την αίτηση, ζητείται από όσους άσκησαν αγωγές «και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο με την απόφαση Ολομέλεια ΣτΕ 1439/2020, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη – επικούρηση και δώρα, σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα».

Επίσης, ζητείται κάτι ανάλογο «για όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4734/2020 (άρθρα 33,34) αποσβένονται  οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, «η βασιμότητα των νομικών ισχυρισμών που έχουμε προβάλει στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, καθώς και του άρθρου 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ επιβεβαιώνονται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν την ψήφιση των τροπολογιών».

Πρόκειται  για ένα καθοριστικό βήμα, ώστε να ακυρωθεί η «υπουργική απόφαση – σκάνδαλο» του Γιάννη Βρούτση, τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ, η οποία στερεί από τα εκατομμύρια των συνταξιούχων τη διεκδίκηση αναδρομικών, για τις περικοπές που έγιναν στα μνημονιακά έτη και κρίθηκαν αντισυνταγματικές».

Επίσης σημειώνει, πως η απόφαση που περιορίζει με το «έτσι θέλω» τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων και τους υποχρεώνει να αποδεχτούν τα «ψίχουλα» που τους μοίρασε ως αναδρομικά πριν από λίγες μέρες και αρκετά από αυτά λάθος.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016,πέρασε από χίλια κύματα.

Ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, συνολικού κόστους 4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση αρχικά ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.

Άφησε έξω τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν οι συνταξιούχοι και με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν.

Επίσης με διάταξη που ενσωμάτωσε στο νόμο, παγίδεψε τους συνταξιούχους, ορίζοντας, ότι όποιος λάβει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, δεν δικαιούται να διεκδικήσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Επειδή πολλοί συνταξιούχοι κατέθεταν προσφυγές στα δικαστήρια, το υπ. Εργασίας προέβη σε «νομοθετικό πραξικόπημα», με το οποίο απαγόρευσε τις προσφυγές στα δικαστήρια, από τις 9 Οκτωβρίου και μετά.

Ακόμη, άλλοι συνταξιούχοι κατέθεσαν «Αιτήσεις Θεραπείας» στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τη διεκδίκηση των αναδρομικών που παρακρατήθηκαν παράνομα.
Πάντως, η τελική λύση αναμένεται να δοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 15 Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα