Χρηστικά

Η τρόικα «παγώνει» τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης


Μόνο με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των οφειλετών μπορεί να αυξηθούν οι δόσεις σε 18 ή σε 24

Παγώνει η τρόικα το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε περισσότερες από 12 δόσεις, χωρίς αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εξέλιξη που θα φέρει σε αδιέξοδο εκατομμύρια οφειλέτες με «φρέσκα» χρέη προς την εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο οικονομικών έθεσε το ζήτημα της αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 και 24 δόσεις σε 24 και 36 ή 48 δόσεις, ανάλογα αν πρόκειται για τρέχουσες οφειλές ή για έκτακτες (κληρονομιές, πρόστιμα κ.λπ).

Επίσης, ένα σενάρια που «παίζει», είναι ο συμβιβασμός κυβέρνησης και θεσμών στις 18 δόσεις. Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση των επικεφαλής των θεσμών ήταν κάθετα αρνητική και διαμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, πως, «θα τα πούμε στην Αθήνα», εννοώντας την προγραμματισμένη επίσκεψή τους για τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί είναι μεν αρνητικοί στην αύξηση των δόσεων, αλλά θεωρούν πως θα καμφθούν οι αντιστάσεις τους, εάν η επέκταση των δόσεων συνοδευτεί από μέτρα που θα εμποδίζουν την είσοδο σε αυτή, των στρατηγικών κακοπληρωτών, που εκμεταλλεύονται τις όποιες ρυθμίσεις, ενώ μπορούν να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.

Σχεδιάζουν δηλαδή να «χτίσουν» έτσι την ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε οι δόσεις αποπληρωμής του χρέους, για κάθε οφειλέτη να καθορίζονται ανάλογα με το τρέχον εισόδημά του και την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του.

Δηλαδή, εάν υποτεθεί ότι οι δόσεις θα αυξηθούν από 12 σε 18 ή σε 24 δόσεις, δεν θα ισχύσει για όλους και για όλα τα χρέη. Εάν με βάση το εισόδημα του οφειλέτη η πλατφόρμα «κρίνει» ότι μπορεί να αποπληρωθεί σε λιγότερες δόσεις, τότε δεν θα έχει την ευχέρεια ο φορολογούμενος να επιλέξει περισσότερες δόσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέρρευσαν από τα μέσα Ιουλίου πως θα αυξηθούν οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης, από 12 σε 24 δόσεις. Επειδή αυτό δεν διαψεύστηκε ποτέ επισήμως, οδήγησε αρκετούς φορολογούμενους που έλαβαν φουσκωμένα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, να μην πληρώσουν την 1η δόση του φόρου, μέχρι την 31 Ιουλίου, αλλά και να μην ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, περιμένοντας τις περισσότερες δόσεις.

Με το ισχύον σύστημα, ο φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει τις τρέχουσες οφειλές του, σε έως 12 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικούς φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. και σε έως 24 δόσεις για οφειλές που προέρχονται από έκτακτους φόρους, όπως κληρονομιές ή πρόστιμα της εφορίας.

Σημειώνεται πως για τα παλαιά χρέη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 ισχύει η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα