Χρηστικά

Οφειλές στο Δημόσιο: Σχέδιο για αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση


Σχέδιο για αύξηση των δόσεων που προβλέπει η πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Επιδίωξη του ΥΠΟΙΚ, μέσω της αύξησης των δόσεων, που με τα τωρινά δεδομένα είναι 12 μηνιαίες για οφειλές από τρέχοντες φόρους ή 24 για οφειλές από έκτακτη αιτία (πχ φόρος κληρονομιάς), είναι η διευκόλυνση των συνεπών φορολογούμενων στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

H νέα ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες και ΜμΕ που έβαλαν λουκέτο

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών έχει στα σκαριά νέα ρύθμιση για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο σε επιχειρήσεις μικρομεσαίου βεληνεκούς και αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Η νέα ρύθμιση οφειλών θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά αποκλειστικά όσους επαγγελματίες έμειναν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού ή σε άλλες πάγιες ρυθμίσεις.
 

Διαβάστε επίσης