Χρηστικά

Νέα ρύθμιση για επαγγελματίες και ΜμΕ που έβαλαν «λουκέτο»


Ποιοι έχουν δικαίωμα ένταξης στη νέα ρύθμιση οφειλών, που θα ενεργοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019

Δεύτερη ευκαιρία για δεκάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο σε επιχειρήσεις μικρομεσαίου βεληνεκούς και αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, θα δώσει η κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα θέσουν σε εφαρμογή νέα ρύθμιση οφειλών που θα έχει ως κυρίαρχο στόχο, να ανακουφίσει μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι εξαιτίας της αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους σε Εφορία και Ταμεία, έκλεισαν βιβλία επιχειρήσεων και «μπλοκάκια».

Η νέα ρύθμιση οφειλών θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά αποκλειστικά όσους επαγγελματίες έμειναν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού ή σε άλλες πάγιες ρυθμίσεις. Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθήνας, στο νέο «πλαίσιο» δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι εγκαταλείψουν τρέχουσες ρυθμίσεις.

Στην παρούσα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δόσεων, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η νέα ρύθμιση που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

«Τρέχουν» οι εντάξεις στον εξωδικαστικό

Σ’ ό,τι αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, «τρέχουν» οι εντάξεις επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, μετά τις βελτιώσεις που επέφεραν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ένας στους πέντε των αιτούντων εξασφάλισε ήδη «κούρεμα» και ρύθμιση των οφειλών τους σε τράπεζες, ταμεία και εφορία, έως και σε 120 δόσεις. Η διαδικασία ένταξης των οφειλετών είναι πλέον ταχύτερη και εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί περαιτέρω στις επόμενες εβδομάδες. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του υπουργείου Ανάπτυξης, από τις 3 Αυγούστου 2017 έως και την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018:

  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
  • Έχουν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
  • Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
Διαβάστε επίσης