Χρηστικά

Μπλάκ άουτ στους ελέγχους για μαύρο χρήμα! (πίνακες)


Μηδενίστηκαν οι έλεγχοι στο δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος παρά τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου

Μηδενίστηκαν οι έλεγχοι για μαύρο χρήμα στο δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος παρά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η μείωση των ελέγχων, συνολικά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου και ο μηδενισμός τους στο τελευταίο δίμηνο αποδίδεται επισήμως στην πανδημία, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Απρίλιο, για κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων ξεπλύματος εν μέσω της πανδημίας.

Μάλιστα, η Ειδική Υπηρεσιακή Μονάδα Αντιμετώπισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ζήτησε από τους υπόχρεους, να μην χαλαρώσουν τους ελέγχους για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, λόγω του κορονοϊού, αλλά να εκτελούν τους ελέγχους εξ αποστάσεως.

Είχε προειδοποιήσει με έμφαση ότι η πανδημία δεν ανακόπτει ούτε τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, καθώς «κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί οι εγκληματίες να βρουν ευκαιρίες για να ξεπλύνουν το χρήμα τους, αλλά και για να ασκήσουν νέες εγκληματικές δραστηριότητες».

Μηδέν έλεγχοι!

Αναλυτικότερα  η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δεν παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές καμία ύποπτη υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Όπως προκύπτει από τον πίνακα της Αρχής και για τους δύο μήνες οι αριθμοί είναι μηδέν.

Επίσης, μηδέν είναι τα χρήματα που δεσμεύτηκαν.

Ωστόσο, ως «ουρά» από προηγούμενες υποθέσεις στο συγκεκριμένο δίμηνο η Αρχή, απέστειλε αιτήματα στο εξωτερικό με τα οποία ζητεί από τις αρμόδιες Αρχές, στοιχεία για τραπεζικές καταθέσεις ή άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις, για 22 άτομα, τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Συνολικά, από τις αρχές του 2020 και μέχρι τον Οκτώβριο, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές 43 υποθέσεις, ύποπτες για ξέπλυμα, ενώ έστειλε αιτήματα παροχής πληροφοριών για τραπεζικές καταθέσεις και άλλες επενδύσεις για 187 άτομα.

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, η Αρχή είχε παραπέμψει στους εισαγγελείς 79 υποθέσεις και απέστειλε αιτήματα στο εξωτερικό, αναζητώντας τραπεζικούς λογαριασμούς 299 ατόμων!

Παράλληλα, σημαντική μείωση είναι η μείωση του ύψους χρημάτων των κατηγορουμένων, που δεσμεύτηκαν ως ύποπτα για ξέπλυμα. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 είχαν δεσμευτεί 68,2 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος στην ίδια περίοδο, δεσμεύτηκαν μόλις 30,14 εκατ. ευρώ.

stat20

stat19

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα