Χρηστικά

Μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή πνίγουν την οικονομία


Πάνω από 2.700 πρόσωπα ερευνώνται από τις Αρχές

Χιλιάδες άτομα τα οποία κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για φοροδιαφυγή τσίμπησαν το 2018 οι δικαστικές και οι φορολογικές Αρχές, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι το αδήλωτο και παράνομο χρήμα, εξακολουθεί να έχει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία.

Τα απολογιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, είναι αποκαλυπτικά, καθώς φανερώνουν ότι η διακίνηση του «μαύρου χρήματος» δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες και γνωστές υποθέσεις όπως της Novartis, της Siemens ή των εξοπλιστικών, αλλά υπάρχουν και άλλες χιλιάδες υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των αρμοδίων Αρχών. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία τριετία ερευνώνται συνολικά σχεδόν 2.800 πρόσωπα.

Μόνο το 2018 ελέγχθηκαν 368 υποθέσεις που αφορούν 803 άτομα, ενώ πιο «παραγωγικές» ήταν οι προηγούμενες χρονιές, 2017 και 2016.
Αναλυτικότερα, εντυπωσιακές είναι ο διαπιστώσεις, που προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με αυτά, στην περίοδο από την 1-1-2016 έως και την 30η Νοεμβρίου 2018, προκύπτει ότι:

  • Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., 1.428 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 2.766 συνολικά πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν, εάν οι συγκεκριμένοι υπέπεσαν και σε αδικήματα φοροδιαφυγής.
  • Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η Α.Α.Δ.Ε. διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 1.656 και ήδη για 627 από αυτούς, προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 677 υποθέσεις που ήδη ελέγχθηκαν ανέρχονται σε 33,16 εκατ. ευρώ και τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν τα 2,04 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), οι Δ.Ο.Υ. και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) στη διάρκεια του 2018:

  • Υπέβαλαν 247 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή προς Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες
  • Υπέβαλαν 212 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ προς Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για ποσά ύψους 351,1 εκατ. ευρώ.
  • Υπέβαλαν 1.280 αναφορές για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ προς Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες
  • Προχώρησαν σε  εντόπισαν 588 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,466 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.
  • Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 5.245 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης καί του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 8,4 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης