Οικονομία

Ειδική Επιτροπή για το «μαύρο χρήμα» που οργιάζει!


Πάνω από 2.700 μικρές ή μεγάλες υποθέσεις πλην των γνωστών Novartis, Siemens και εξοπλιστικών, ερευνούν οι Αρχές

Σε νέες βάσεις οργανώνεται το κυνήγι του «μαύρου χρήματος» με τις υποθέσεις να τίθενται πλέον, στο επίκεντρο ειδικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες των αρχών για μικρές ή μεγάλες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν τεράστια «αποθέματα», παρά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές.

Δηλαδή, οι υποθέσεις μαύρου χρήαμτος, δεν εξαντλούνται μόνο στη Novartis, στη Siemens ή στα εξοπλιστικά, αλλά υπάρχουν και άλλες χιλιάδες υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των Εισαγγελέων, της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της συστηματικότερης δίωξης της διακίνησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκρότησε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τον καθορισμό της διαδικασίας και των τεχνικών λεπτομερειών για τη συλλογή, την ταξινόμηση και την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων, σχετικά με τις εκδικαζόμενες υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας.

Επίσης θα καταγράφει τον αριθμό των περιπτώσεων που έχουν ερευνηθεί και των προσώπων που έχουν διωχθεί, τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις ή βουλεύματα και τα κατασχεθέντα ή δημευθέντα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα εισηγηθεί και τον καθορισμό της διαδικασίας παρακολούθησης της δικαστικής εξέλιξης των αναφορών που υποβάλλει η Αρχή στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στην ομάδα εργασίας προεδρεύει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, ενώ μετέχουν ως μέλη αντεισαγγελέας Εφετών, στελέχη του υπουργείου δικαιοσύνης, της Γ.Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, του υπουργείου Οικονομικών και της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οργιάζει το μαύρο χρήμα

Εξάλλου σύμφωνα, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι υποθέσεις «μαύρου χρήματος» που αποκαλύπτονται ανέρχονται σε χιλιάδες, που σημαίνει ότι η παράνομη απόκτηση και διακίνηση χρήματος, δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες υποθέσεις π.χ. Novartis ή εξοπλιστικά προγράμματα, Siemens κ.λπ.
Εντυπωσιακές είναι ο διαπιστώσεις, που προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με αυτά, στην περίοδο από την 1-1-2016 έως και την 30η Νοεμβρίου 2018, προκύπτει ότι:

  • Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., 1.406 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 2.727 συνολικά πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. 
  • Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η Α.Α.Δ.Ε. διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 1.618 και ήδη για 529 εξ’ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 529 υποθέσεις που ήδη ελέγχθηκαν ανέρχονται σε 17,42 εκατ. ευρώ και τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν τα 1,956 εκατ. ευρώ.
  • Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), οι Δ.Ο.Υ. και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) εντόπισαν 588 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,466 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.
  • Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 5.245 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης καί του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 8,4 δισ. ευρώ.

Επίσης η Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 απέστειλε στις εισαγγελικές αρχές 97 υποθέσεις  που αφορούν ποσά ύψους 176,9 εκατ. ευρώ, ενώ στάλθηκαν 225 αιτήματα στο εξωτερικό για την παροχή πληροφοριών, σχετικά με καταθέσεις και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις Ελλήνων σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα