Επιχειρήσεις

Λιακουνάκος/Axon: Το τέλος της αυτοκρατορίας


Σε εκκαθάριση η χόλντινγκ του ομίλου, θ’ αλλάξει χέρια η Euromedica

Το οριστικό τέλος της «αυτοκρατορίας Λιακουνάκου» σηματοδοτεί η υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης-εκκαθάρισης της εταιρείας «Axon», μέσω της οποίας ο υπόδικος για μίζες επιχειρηματίας ήλεγχε έναν πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο, με πολυσχιδείς δραστηριότητες στον τομέα υπηρεσιών υγείας, στις αμυντικές προμήθειες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις αερομεταφορές.

Από τον όμιλο αυτό  έχει απομείνει «ζωντανό» μόνο το κομμάτι των υπηρεσιών υγείας,  όπου δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής «Euromedica», η οποία ηγείται ομίλου εταιρειών με διαγνωστικά κέντρα.

Μετά από αίτημα της  πιστώτριας Τρ. Πειραιώς που έγινε δεκτό από το Πρωτοδικείο, στην Axon μπαίνει ειδικός διαχειριστής, ο οποίος θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως εκκαθαριστής, αναλαμβάνοντας να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και να κατανείμει το προϊόν της ρευστοποίησης στου πιστωτές, κατά την αναλογία και με  τη σειρά προτεραιότητας που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις.

Το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει να πουλήσει, είναι το 47,6% των μετοχών της Euromedica, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της Axon.
 Αυτό το πακέτο μετοχών ενδιαφέρει πολλά ξένα funds και επιχειρηματικούς ομίλους που προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά υπηρεσιών υγείας.

Πρώτος ενδιαφερόμενος και φαβορί για την εξαγορά του η αμερικανική Farallon Capital, η οποία κατέχει ήδη το 17,5% της Euromedica και την «πολιορκεί» στενά, έχοντας εξαγοράσει δάνειά της 200 εκατ. ευρώ.

Η Farallon  επιδιώκει να μετοχοποιήσει μέρος αυτών των δανείων, ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του ομίλου. Τώρα, με την εκποίηση του 47,6% από την Axon,  να αποκτήσει απ’ ευθείας τη μετοχική πλειοψηφία και να αποφασίσει εν συνεχεία αν  θα μετοχοποιήσει, πότε και με ποιους όρους τις απαιτήσεις της.

Εν πάση περιπτώσει,  η μητρική Axon - που βρίσκεται ουσιαστικά σε στάση πληρωμών, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της - θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Η εκποίηση  του πακέτου μετοχών της Euromedica  θα δώσει το έναυσμα νέων διεργασιών και ανακατατάξεων στον τομέα υπηρεσιών υγείας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική εισβολή ξένων κεφαλαίων και επενδυτικών σχημάτων.

Διαβάστε επίσης