Επιχειρήσεις

H Πειραιώς διώχνει τον Λιακουνάκο από Axon και Euromedica


Σε ειδική διαχείριση-εκκαθάριση και σε πώληση των περιουσιακών της στοιχείων οδηγείται η εισηγμένη εταιρεία Axon, που ανήκει στον υπόδικο για τις μίζες των εξοπλιστικών μεγαλοεπιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο. Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που θα εκποιηθεί, είναι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (46,7%) της θυγατρικής εταιρείας διαγνωστικών κέντρων Euromedica, για την οποία υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάσθηκε σήμερα η αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ζητά να τεθεί η Axon σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προκειμένου να δρομολογηθεί η ταχεία πώληση των περιουσιακών της στοιχείων και να ικανοποιηθούν τουλάχιστον εν μέρει οι πιστωτές της.

Η Τρ. Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Axon, με απαιτήσεις άνω των 42 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από τον Μάιο του 2012. Πολλαπλάσιες είναι οι δανειακές υποχρεώσεις της Euromedica, οι οποίες έχουν εξαγοραστεί κατά το ήμισυ από ξένο fund, που προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας.

Ο Θ. Λιακουνάκος είχε εξασφαλίσει μέχρι τώρα ανοχή και πολλές παρατάσεις από τις πιστώτριες τράπεζες, υποσχόμενος συμφωνίες με ξένους επενδυτές που θα εισφέρουν κεφάλαια για τη διάσωση της Euromedica και της Axon.

Ομως οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και η πίστωση χρόνου εξαντλήθηκε. Στην αίτηση της η Τρ. Πειραιώς υποστηρίζει ότι η υπαγωγή της Axon σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση το νόμο Δένδια αποτελεί μοναδική διέξοδο για τη διάσωση της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών της συνόλων και την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για το σύνολο των πιστωτών της.

 Στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι της τράπεζας επισήμαναν ότι η εταιρεία πληροί και τα δύο βασικά κριτήρια υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης:

  • Εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια επί δύο συνεχείς χρήσεις
  • Βρίσκεται σε παύση πληρωμών -σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Δεν έχει μάλιστα δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις μετά τον Ιούλιο του 2016, με αποτέλεσμα στις 2 Μαίου του 2017 να ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της.

Η απόφαση αναμένεται  ότι θα εκδοθεί στα τέλη Ιουλίου. Εάν η Axon τεθεί σε ειδική διαχείριση, ο διαχειριστής θα πρεπει να εκποιήσει εντός 12μήνου τα περιουσιακά της στοιχεία. Θα βγάλει λοιπόν "στο σφυρί" το πακέτο μετοχών (47.6%) της Euromedica. 

Πρώτος ενδιαφερόμενος είναι η  επενδυτική Farallon, η οποία ελέγχει ήδη το 17,5% της εισηγμένης. Ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και από την πλευρά του του ομίλου της Τρ. Πειραιώς, που ελέγχει την MIG  και μέσω αυτής το θεραπευτήριο "Υγεία". Ενας "γάμος" μεταξύ Euromedica και "Υγεία" θα ισχυροποιούσε τον όμιλο και θα πρόσθετε υπεραξία.