Επιχειρήσεις

Λιακουνάκος, funds και τράπεζες μάχονται για Axon- Euromedica


Μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα διακυβεύονται στη μάχη για τη διάσωση του ομίλου Axon-Euromedica, που πνίγεται στα χρέη και οι πιστωτές ετοιμάζονται να διαμοιράσουν τα «ιμάτια» του. Παλιοί μέτοχοι, ξένα funds που έχουν αγοράσει δάνεια του ομίλου και υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές που θέλουν να ενισχύσουν τη θέση τους στην ελληνική αγορά υπηρεσιών υγείας, επιδίδονται σε ένα παιχνίδι επιχειρηματικής στρατηγικής, προσπαθώντας να επωφεληθούν.

Η έκβαση θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις στον κλάδο, που προσελκύει την τελευταία διετία το ενδιαφέρον πολυεθνικών  επενδυτικών σχημάτων με αφανή ελληνική συμμετοχή.

Πρόκριμα θα αποτελέσει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη αίτηση  της Τρ. Πειραιώς  για την υπαγωγή της Axon σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Προς διασφάλιση απαιτήσεων της, η τράπεζα επιδιώκει να τοποθετήσει ειδικό διαχειριστή-εκκαθαριστή στη μητρική εταιρεία του ομίλου, ο οποίος θα προχωρήσει εν συνεχεία σε εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων.

Πολιορκητικός κριός τα δάνεια

Το σημαντικότερο προς ρευστοποίηση περιουσιακό στοιχείο είναι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της θυγατρικής Euromedica.

Για την εταιρεία αυτή ενδιαφέρονται πολλά ξένα funds που επενδύουν στον τομέα υπηρεσιών υγείας.  Η Farallon Capital έχει ήδη εξαγοράσει τα μισά δάνεια της Euromedica και επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της, υλοποιώντας ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης, με εισφορά νέων κεφαλαίων, κούρεμα και μετοχοποίηση χρεών.

Εύλογο ενδιαφέρον υπάρχει και από πλευράς της Τρ. Πειραιώς, η οποία μέσω της MIG και του «Υγεία» ελέγχει έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο υπηρεσιών υγείας-περίθαλψης, στον οποίο μπορεί να εντάξει και την Euromedica.

"Απάντηση" με ΑΜΚ

Την υπαγωγή της Axon  σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης-εκκαθάρισης προσπαθεί να αποτρέψει ο βασικός της μέτοχος Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αντιμετωπίζοντας ποινικές διώξεις για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τις μίζες των εξοπλιστικών.

Προσπαθώντας να προλάβει δυσμενή απόφαση του Πρωτοδικείου, έχει κινήσει τις διαδικασίες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπου ο ίδιος  προτίθεται να εισφέρει το ποσό που αναλογεί στη συμμετοχή του.

Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη ΓΣ της Axon,  με θέμα την ΑΜΚ κατά 14 εκατ. ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν προς 0,60 ευρώ (στη νέα ονομαστική τιμή που θα προκύψει μετά από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών).

Όμως το ποσό αυτό είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των  δανειακών υποχρεώσεων και των οφειλών του ομίλου προς Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές.

Επισημαίνεται ότι η Axon εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια, μετά από πολλά πολλές ζημιογόνες χρήσεις. Είναι λοιπόν αμφίβολο αν η προτεινόμενη  ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 14 εκατ. ευρώ μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση.