Τράπεζες

Κόκκινα στεγαστικά στο 60% από τη Eurobank


Ασυνήθιστα υψηλό οικονομικό αντάλλαγμα εξασφαλίζει η Eurobank από την τιτλοποίηση  κόκκινων στεγαστικών δανείων, αξιοποιώντας και τις ευνοϊκότερες συνθήκες που διαμορφώνονται με τον νέο νόμο Κατσέλη.

Πραγματοποιώντας ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, η τράπεζα τιτλοποιεί κόκκινα στεγαστικά συνολικού ποσού 2 δισ. (Project Pillar), κρατάει τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης που εκδίδονται έναντι αυτού του χαρτοφυλακίου. και παραχωρεί σε θυγατρική της PIMCO το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης

Παράλληλα ξεκινά με την PIMCO αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων 7,4 δισ. ευρώ (project Cairo) και την πώληση του 80% της FPS, που είναι η θυγατρική της εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων.

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Eurobank, η ονομαστική αξία των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης που εκδίδονται έναντι των τιτλοποιούμενων δανείων 2 δισ.  (Project Pillar), αντιστοιχεί σε 58% των συνολικών απαιτήσεων.

Δεδομένου ότι η τράπεζα κρατά το σύνολο των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior notes)  και θα πληρωθεί για το παραχωρούμενο 95% των μέσης και χαμηλής διαβάθμισης (mezzanine και junior notes), το συνολικό οικονομικό όφελος (αντάλλαγμα) για την  Eurobank υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 1,2 δισ. ευρώ (60% της ονομαστικής αξίας απαιτήσεων)..   

Παράλληλα θα ξεκινήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις  μεταξύ της Eurobank και της εταιρείας Bravo (θυγατρικής της PIMCO) για την  πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS (Project Europe) και την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων 7,4 δισ. ευρώ (project Cairo).

Στο Project  Cairo που αφορά την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων 7,4 δισ. ευρώ, η Bravo  θα αναλάβει την πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης (mezzanine και junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης ενός μικτού

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, δήλωσε:

«Η συμφωνία για το Project Pillar αποτελεί, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia, το δεύτερο σημαντικό ορόσημο για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μας για την εξυγίανση του ισολογισμού μας (…). Η συναλλαγή αποτελεί επίσης ορόσημο στην ελληνική αγορά και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Και οι δύο συμφωνίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ανανεωμένης εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank και της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα