Τράπεζες

Eurobank: Η πρώτη τιτλοποίηση που πήρε βαθμό από οίκο


Οι ανώτεροι τίτλοι του σχεδίου Pillar για τιτλοποίηση στεγαστικών πήραν βαθμό BB (low) από την DBRS

Ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα έκανε η Eurobank, καθώς εξασφάλισε βαθμολόγηση από κορυφαίο οίκο για τα χρεόγραφα υψηλής διαβάθμισης (senior notes) του σχεδίου Pillar.

Όπως ανακοίνωσε ο καναδικός οίκος DBRS, που συγκαταλέγεται στους τέσσερις κορυφαίους διεθνώς, τα χρεόγραφα ανώτερης βαθμίδας του σχεδίου Pillar βαθμολογήθηκαν με BB (low). Αυτό είναι και το υψηλότερο όριο που μπορεί να πάρει εκδότης τίτλων από την Ελλάδα, καθώς συμπίπτει με τη βαθμολογία του Ελληνικού Δημοσίου.

Η βαθμολόγηση των senior notes από οίκο αξιολόγησης αποτελεί προϋποθέσει για να πάρει στο μέλλον μια τιτλοποίηση κρατική εγγύηση κάλυψης ζημιών, στο πλαίσιο του προγράμματος Asset Protection Scheme (APS), για το οποίο αναμένεται έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η DBRS έλαβε υπόψη στην αξιολόγησή της και την επίδραση που θα έχει στα έσοδα από την τιτλοποίηση των στεγαστικών η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι τίτλοι πρώτης σειράς (Class A) του σχεδίου Pillar έχουν αξία 1,044 δισ. ευρώ και  καλύπτονται από ένα χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων αξίας 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί, ή καταγγελθεί, αλλά και για μη καταγγελθέντα δάνεια. Τα περισσότερα εξ αυτών (87%) είναι ενυπόθηκα δάνεια ιδιωτών, ενώ υπάρχουν και εμπορικά ακίνητα (5,2%) και οικόπεδα (6,4%).

Τα έσοδα από αυτά τα δάνεια πωλούνται από την Eurobank στο όχημα ειδικού σκοπού Pillar, ενώ η διαχείριση των δανείων θα γίνεται από την Eurobank Financial Planning Services (FPS). Τα ακίνητα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στον ελληνικό χώρο, με συγκέντρωση 46,6% (βάσει αξίας) στη μητροπολιτική περιοχή των Αθηνών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΕΥΡΩΒ