Τράπεζες

Eurobank: Τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ


Σε τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ που θα φέρει 500 εκατ ευρώ εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί ο εν εξελίξει διαγωνισμός (project Pillar) της Eurobank.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το παραπάνω χαρτοφυλάκιο υποβλήθηκαν στις 28 Ιανουαρίου και είναι τουλάχιστον έξι, όπως έγραψε το euro2day, η αξιολόγησή τους όμως θα απαιτήσει, περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο.

Η διοίκηση της τράπεζας συναντάται με όλους, διερευνώντας το αν θα τους ενδιέφερε, στην περίπτωση που περάσουν στο β γύρο, να είναι επιλαχόντες και για το project Cairo. Την τιτλοποίηση, δηλαδή καταγγελμένων ή σε βαθιά καθυστέρηση δανείων με εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, μαζί με την πώληση τουλάχιστον του 70% της FPS, θυγατρικής του ομίλου που θα διαχειρίζεται τα εν Ελλάδι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του ομίλου Eurobank.

Η Eurobank, εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέσει τους δύο διαγωνισμούς τιτλοποιήσεων και την πώληση τουλάχιστον του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της FPS. Κίνηση που θα οδηγήσει πιθανότατα στη διαμόρφωση κοινοπρακτικών σχημάτων, μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών, καθώς το ποσό των περίπου 500 εκατ. ευρώ, που θα απαιτηθεί για την αγορά της FPS και των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης είναι υψηλό για ένα deal σε χώρα όπως η Ελλάδα.

Στην τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, ο προτιμητέος επενδυτής καλείται να αγοράσει το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης  ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Μέσα στη χρονιά θα ξεκινήσει και η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, τα οποία είναι, είτε καταγγελμένα, είτε σε βαθιά καθυστέρηση. Η Eurobank ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει σε επενδυτή μια «φέτα» από το mezzanine τίτλο (σ.σ. ως το 30% των ομολογιών) και το υπόλοιπο θα αποδοθεί δωρεάν στους μετόχους του ομίλου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα