Οικονομία

Α’ κατοικία και κόκκινα δάνεια: Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου


To διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο και η ρύθμιση-επιδότηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, βρέθηκαν στον «πυρήνα» της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την κυβέρνηση που πρέπει, έως την ερχόμενη εβδομάδα, να στείλει το τελικό της σχέδιο στην Κομισιόν, προκειμένου να δρομολογηθεί και η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, από τις οποίες θα προκύψει και το διάδοχο «καθεστώς» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τρία ήταν τα θέματα που τέθηκαν στο μικροσκόπιο της χθεσινής σύσκεψης, από την οποία δεν προέκυψαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πρώτον, το ύψος της επιδότησης που θα δίνει το Δημόσιο για τη δόση των δανείων, η οποία θα χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δεύτερον, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να γίνει «κούρεμα» του δανείου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε πρώτο πλάνο θα βρίσκεται η εμπορική αξία του ακινήτου και ο λόγος του ύψους του δανείου. Επίσης συζητήθηκε και το ζήτημα του ύψους του «κουρέματος».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Λιάκος.
 

Διαβάστε επίσης