Τράπεζες

Η Εθνική βγήκε στις αγορές για €400 εκατ. Κλειδί το επιτόκιο


Κρίσιμο τεστ για τις ελληνικές τράπεζες και για τις διαθέσεις  διεθνών επενδυτών μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα αποτελεί το εγχείρημα της Εθνικής, η οποία  προχωρά στην έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης, επιδιώκοντας να αντλήσει από τις χρηματαγορές 400 εκατ. ευρώ.
 Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το πρωί και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αργά το απόγευμα.

Ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το ύψος του επιτοκίου – το οποίο εν πάση περιπτώσει θα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με τα καλυμμένα ομολογιακά που έχουν εκδώσει κατά καιρούς οι ελληνικές τράπεζες.

Επισημαίνεται ότι στην πρώτη έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) που πραγματοποίησε πρόσφατα η Τρ. Πειραιώς, το επιτόκιο  ήταν 9,75%.  Αν και το κόστος δανεισμού ήταν «αλμυρό», η κίνηση θεωρήθηκε επιτυχής γιατί η Τρ. Πειραιώς άνοιξε την πόρτα των χρηματαγορών για τις ελληνικές τράπεζες, που είχε μείνει κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.

Η Εθνική τοποθετεί τον πήχυ χαμηλότερα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα 400 εκατ. ευρώ με κόστος κοντά στο 8,5%.
Το ενδεικτικό επιτόκιο ορίστηκε σε 9%, λαμβανομένων υπόψη και των αποδόσεων που έχουν διαμορφωθεί σε αντίστοιχες ομολογίες της Τρ. Πειραιώς και Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες είναι διαπραγματεύσιμες στις αγορές.

Το ομολογιακό της Εθνικής είναι 10ετούς διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης μετά την παρέλευση 5ετίας.
Το σχήμα των αναδόχων αποτελείται από τις αμερικανικές Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, JP Morgan και την ελβετική Credit Suisse

Διαβάστε επίσης