Τράπεζες

Εθνική: Νέα προσπάθεια για ομόλογο 400 εκατ. ευρώ


Την προσπάθεια εξόδου στη διεθνή αγορά για την άντληση 400 εκατ. ευρώ επαναλαμβάνει την Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα, με στόχο να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, όπως έκανε πρόσφατα πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει δώσει εντολή σε ομάδα πέντε τραπεζών του Λονδίνου να συλλέξουν προσφορές από επενδυτές. Πρόκειται για τις αμερικανικές Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, JP Morgan και την Credit Suisse.

Η Εθνική θα επιδιώξει να επωφεληθεί από την καλή συγκυρία στις αγορές για την Ελλάδα, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, που ερμηνεύθηκε θετικά από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να έχει συμπιεσθεί η απόδοση των κρατικών 10ετών ομολόγων κοντά στο 2% (σήμερα ενισχύθηκε, πλησιάζοντας το 2,2%).

Η ολοκλήρωση της έκδοσης δεν είναι ακόμη βέβαιη και θα εξαρτηθεί από το μέσο επιτόκιο που θα προσφέρουν οι επενδυτές. Στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη προσπάθεια, η οποία δεν προχώρησε, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί σε 8,5% και κρίθηκε υπερβολικά υψηλό.

Οι τίτλοι που θα εκδοθούν, αν όλα πάνε καλά, θα είναι χαμηλής εξασφάλισης (Tier 2), δεκαετούς διάρκειας με δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης από τους επενδυτές με τη συμπλήρωση πενταετίας. Τα έσοδα της έκδοσης θα προστεθούν στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας, βελτιώνοντας το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΕΤΕ