Τράπεζες

Η Πειραιώς άνοιξε τις αγορές για τις ελληνικές τράπεζες


Επιτυχής έκδοση ομολόγου Tier 2 με "τσιμπημένο" επιτόκιο. Αντλούνται 400 εκατ , προσφορές 1 δισ. ευρώ

Ύστερα από μακρά περίοδο αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία έκδοση ομολόγου που προσμετράται στην κεφαλαιακή επάρκεια, αντλώντας 400 εκατ. ευρώ. Οι τίτλοι διατέθηκαν με απόδοση 9,75%.

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή προσπάθεια ελληνικής τράπεζας για την έκδοση τέτοιου τίτλου εδώ και πολλά χρόνια, που ανοίγει το δρόμο και στις άλλες τράπεζες να επιχειρήσουν δικές τους εκδόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτη στη σειρά θα είναι η Εθνική Τράπεζα, που σκοπεύει να αντλήσει έως 500 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinate debt issue) συνολικού ύψους EUR 400 εκ. μέσω του υφιστάμενου προγράμματος EMTN (Euro Medium Term Note).

Το ομόλογο είναι δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη και φέρει κυμαινόμενο τοκομερίδιο ίσο με το Euribor 3 μηνών + 60 μονάδες βάσης.

Οι διεθνείς χρηματαγορές υποδέχτηκαν την έκδοση με μεγάλο ενδιαφέρον και οι συνολικές προσφορές άγγιξε το 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από 24 ώρες (υπερκάλυψη 2,5 φορές). Η τελική κατανομή έγινε σε περισσότερους από 80 θεσμικούς επενδυτές με το 75% του συνολικού ποσού να απορροφάται από το εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί της έκδοσης παρουσιάσεις του Ομίλου Πειραιώς (roadshow) στα κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης.

Με την έκδοση αυτή η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια, αυξάνει την μέση διάρκεια των πηγών άντλησης των κεφαλαίων της και σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκδοση τριετούς ομολόγου (senior debt), δημιουργεί ομόλογα αναφοράς (benchmarks) στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί Banc of America Securities Limited, Credit Suisse First Boston και Morgan Stanley.

Διαβάστε επίσης