Τράπεζες

Εθνική Ασφαλιστική: Μόνο “με το πιστόλι στον κρόταφο”...


Πουλήθηκε στο 1/3 των ιδίων κεφαλαίων, υπό την πίεση των Βρυξελλών και με κυβερνητική συναίνεση – Οι Κινέζοι είχαν προσφέρει υπερδιπλάσια, αλλά απορρίφθηκαν..

Μόνο με το πιστόλι στον κρόταφο θα μπορούσε ένας επιχειρηματίας να κλείσει ένα τέτοιο deal: Η Εθνική Τράπεζα – με τη συγκατάθεση του ΤΧΣ που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της  και με κυβερνητική συναίνεση – αποφάσισε τελικά να πουλήσει την πιο κερδοφόρο θυγατρική της στη CVC Capital, με τίμημα περίπου στο 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της!

Ανεξάρτητα από το τίμημα, η πώληση της Εθνικής Αφαλιστικής δεν εξυπηρετεί επ' ουδενί τα συμφέροντα της τράπεζας και του Δημοσίου – ως βασικού μετόχου της. Πραγματοποιείται υπό την πίεση των Βρυξελλών προς εκπλήρωση μνημονιακών όρων, ενώ δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους είχαν επιβληθεί: Η τράπεζα υπερκαλύπτει προ πολλού όλους τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και δεν χρειαζόταν να εκποιήσει το αποδοτικότερο κομμάτι του ομίλου της για να τους καλύψει. Επιβάλλεται όμως να περιορίσει το εύρος της παρουσίας της στην αγορά, επειδή έλαβε κρατική ενίσχυση κατά τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Εχοντας ως “άλλοθι” τις  πιέσεις-απαιτήσεις των Βρυξελλών, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πρότεινε, το ΤΧΣ συμφώνησε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε αυτό το εξαιρετικά ασύμφορο και επιζήμιο deal, που δεν έχει προηγούμενο στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο.

Η έγκριση από το Γενικό Συμβούλιο δόθηκε την Τετάρτη και η διοίκηση της τράπεζας έσπευσε χθες να υπογράψει δεσμευτική σύμβαση για την πώληση, φέρνοντας προ τετελεσμένου όσους αντιδρούσαν σ' αυτό το deal και προσπαθούσαν να το αποτρέψουν – συλλόγους εργαζομένων, κόμματα της αντιπολίτευσης και τραπεζικούς παράγοντες.

Τα λεφτά "στο χέρι" και το τίμημα υπό αίρεση

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας ανακοινώθηκαν αυθημερόν από τον CEO της Εθνικής Παύλο Μυλωνά, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας.

  • Στην CVC Capital παραχωρείται το 90,01% των μετοχών, αντί του 80% που ήταν το αρχικό αντικείμενο προσφορών και διαπραγμάτευσης. (Αυτό το 0,01% πέραν του 90% δεν μπήκε τυχαία. Με την παραχώρηση του, η συμμετοχή της τράπεζας πέφτει κάτω από 10% και η Εθνική απεμπολεί  δικαιώματα που θα είχε με αυτό το ποσοστό).
  • Το (ονομαστικό) τίμημα για το 90,01% είναι 454 εκατ. ευρώ, αλλά η τράπεζα θα πάρει σίγουρα μόνον 334 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 120 εκατ. είναι υπό αίρεση. Θα τα πάρει τμηματικά μέχρι το 2026, εάν επιτυγχάνει τους συμφωνημένους στόχους για πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου καταστημάτων της.. Εαν υπάρχει υστέρηση-απόκλιση από τους στόχους, θα αφαιρούνται τα ανάλογα ποσά από το ονομαστικό τίμημα.

Η αποτίμηση και οι συγκρίσεις

Οσον αφορά το οικονομικό μέρος της συμφωνίας και το αν ανταποκρίνεται στην αξία της εταιρείας, επισημαίνεται ότι:

  1.   Το τίμημα των 454 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε αξία εταιρείας 505 εκατ. ευρώ (το 100%), ενώ η καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ,
  2. Τα 334 εκατ. ευρώ που θα πάρει σίγουρα η τράπεζα, αντιστοιχούν σε αξία εταιρείας μόλις 371 εκατ. - δηλαδή στο 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της!

Το μέγεθος του “ξεπουλήματος” που συνιστά αυτή η συμφωνία, φαίνεται από τη σύγκριση του τιμήματος με τις προσφορές που έγιναν παλαιότερα από κινεζικούς επενδυτικούς ομίλους, καθώς και με τα τιμήματα που δόθηκαν για εξαγορές πολύ μικρότερων ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2017, η κινεζική Fosun είχε προσφέρει περί τα 730 εκατ. ευρώ για το 75%, αποτιμώντας την εταιρεία περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Ομως, μετά από ανοιχτή παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης δια του τότε υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross (πρώην μεγαλομετόχου της Eurobank και της Τρ. Κύπρου) και υπό την πίεση της ΕΕ που δεν ήθελε επ' ουδενί κινεζικά συμφέροντα στα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά “χωράφια”), αποφασίστηκε να δοθεί η εταιρεία στην αμερικανική κοινοπραξία Calamos-Nexin. Οι αγοραστές δεν βρήκαν τελικά τα απαιτούμενα κεφάλαια και το deal ναυάγησε.

Ενα χρόνο αργότερα  η Εθνική ξαναπροσπάθησε να πουλήσει τη θυγτρική της. Η κινεζική Congbao πρόσφερε περί τα 620 εκατ. για το 75%. Με διάφορα προσχήματα της “εδειξαν πόρτα”, επειδή οι Βρυξέλλες επέμειναν να μη δοθεί  η εταιρεία σε κινεζικά συμφέροντα.

Αποκαλυπτικές είναι και οι συγκρίσεις με τα τιμήματα που δόθηκαν για ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες:

  1. Πριν από τέσσερα χρόνια το 80% της Eurolife (εταιρείας αρκετά μικρότερου μεγέθους από την Εθνική Ασφαλιστική) πουλήθηκε αντί € 324,7 εκατ. ευρώ, στο 127% των ιδίων κεφαλαίων της, ενώ η Εθν. Ασφ. παραχωρείται στο 33% (ή στο 42% υπολογιζομένων και των 120 εκατ. που είναι υπό αίρεση τίμημα).
  2. Πρόσφατα η ελληνική AXA πουλήθηκε στην Generali, με τίμημα 170 εκατ. ευρώ, που διαμορφώνει την αποτίμηση της σε πάνω από 11 φορές τα κέρδη της (Ρ/Ε >11). Το τίμημα για την Εθν. Ασφ. είναι μόλις 5πλάσιο των ετήσιων κερδών της (Ρ/Ε 5).

Ζημιωμένη από αυτό το deal δεν θα είναι μόνο η Εθνική Τράπεζα, που θα ξεπουλήσει “έναντι πινακίου φακής” την πιο κερδοφόρα θυγατρική της και θα χάσει τον ηγετικό ρόλο της στην ελληνική ασφαλιστικά αγορά, προκειμένου να τηρηθούν  οι - αδικαιολόγητες πλέον - μνημονιακές υποχρεώσεις που συνόδευαν την ανακεφαλαιοποίηση. Μαζί της θα χάσουν το ελληνικό Δημόσιο ως βασικός μέτοχος της τράπεζας και οι δεκάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι-επενδυτές που τοποθέτησαν χρήματα στη μετοχή της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα