Ασφαλιστική Αγορά

Διπλό deal στις ασφάλειες με Alpha Bank, AXA και Generali


Ενώ η Εθνική Τράπεζα "μηρυκάζει" την πρόταση εξαγοράς της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC, ένα άλλο μεγάλο διπλό deal έκλεισε στον κλάδο και θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες στην ελληνική αγορά: Ο ιταλικός πολυεθνικός όμιλος Generali εξαγόρασε την γαλλικών συμφερόντων AXA Ασφαλιστική, συνάπτοντας παράλληλα συμβόλαιο 20ετούς συνεργασίας με την Alpha Bank για αποκλειστική διάθεση τραπεζασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου καταστημάτων της.

Το τίμημα εξαγοράς είναι 165 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε Ρ/Ε 12,2 (οι Ιταλοί πληρώνουν 12,2 φορές τα περυσινά κέρδη της ΑΧΑ Ασφαλιστικής).

Με την απόκτηση της ΑΧΑ ο όμιλος Generali ενισχύει την παρουσία του στην ελληνική αγορά, εξασφαλίζοντας ηγετικό ρόλο στους τομείς των γενικών ασφαλίσεων (2η θέση στην ελληνική αγορά) και των ασφαλίσεων υγείας (3η θέση).

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα οφέλη της Alpha Bank από τη συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Generali  για τη διάθεση προϊόντων γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων υγείας. Η παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για την Alpha Βank και η νέα συνεργασία θα επιταχύνει την επίτευξη των στόχων της.

Το ποσοστό διασταυρούμενων πωλήσεων αναμένεται ότι θα διπλασιασθεί, διπλασιάζοντας και η τράπεζα θα επιτύχει μεγάλη αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων και αντίστοιχων προμηθειών.

Σημειώνεται ότι η AXA Ασφαλιστική που εξαγοράζεται τώρα από την Generali, αποτελεί μετεξέλιξη της παλιάς Alpha Ασφαλιστικής (θυγατρικής της Alpha Βank), που εξαγοράστηκε το 2007 από τη γαλλική ΑΧΑ και πήρε το τωρινό της όνομα. Η τράπεζα έχει πολυετή συνεργασία με την πρώην θυγατρική της στον τομέα του bankassurance.

Για το νέο deal ο CEO της Alpha Βank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε: «Η νέα συμφωνία με την Generali επιβεβαιώνει την προσήλωση της Αlpha Bank να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η σύναψη και η σφυρηλάτηση στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά, αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Alpha Βank, τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Ο Jaime Melgarejo, CEO International της Generali δήλωσε: «Η συναλλαγή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το τριετές στρατηγικό πλάνο “Generali 2021” του Ομίλου, για ενίσχυση της ηγετικής μας θέσης στην Ευρώπη. Με την εξαγορά της AXA Ελλάδος και την αποκλειστική μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Αlpha Bank, η Generali ενισχύει αποφασιστικά τη θέση της στην τοπική αγορά, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο στον τομέα των γενικών ασφαλίσεων και τον τρίτο στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα. Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να βελτιστοποιήσουμε τη στρατηγική μας θέση στη χώρα, επιτρέποντας μια πολυκαναλική, δυναμική λειτουργία και εξασφαλίζοντας, σημαντικές οικονομίες κλίμακας για μια συνολικά πιο αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα