Τράπεζες

Ποιός θα υπογράψει την “εκποίηση” της Εθνικής Ασφαλιστικής;


Μετά τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ της  Τρ. Πειραιώς με όρους “ληστείας” για το Δημόσιο και τους (μικρο)μετόχους, μιά άλλη εξέλιξη στον τραπεζικό χώρο έρχεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των τραπεζών, στο ΤΧΣ και στους εποπτικούς μηχανισμούς. Είναι η μεθοδευόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τίμημα τουλάχιστον 55% χαμηλότερο από την καθαρή της θέση, που θα επιφέρει τεράστια ζημιά στην τράπεζα και στους μετόχους της – πρωτίστως στο Δημόσιο, το οποίο κατέχει 41%

Ποιός θα βάλει την υπογραφή του γι αυτή την εκποίηση που αποπνέει οσμή σκανδάλου, αγνοώντας τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του στελεχικού δυναμικού της τράπεζας και της Ασφαλιστικής, καθώς και δεκάδων χιλιάδων μικρομετόχων;

Αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίσουν – με τη συγκατάθεση προφανώς της κυβέρνησης – έχουν εξασφαλισμένη ασυλία και δεν πρόκειται δώσουν λόγο σε εισαγγελείς και δικαστές. Ομως η ευθύνη είναι βαριά. Και επιπλέον, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι η ασυλία θα τον προστατεύει και στο μέλλον, υπό οποιεσδήποτε πολιτικές συνθήκες...

Θα "νίψουν τας χείρας";

Εκεί – στις υπογραφές και στην ευθύνη – φαίνεται ότι “κολλάει” τώρα η τυπική επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων για την εκποίηση της μεγαλύτερης  ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας αντί “πινακίου φακής”.

Η διοίκηση της Εθνικής  έχει λάβει τις αποφάσεις της και τάσσεται υπερ της παραχώρησης της πιο κερδοφόρας θυγατρικής στο αμερικανικό-πολυεθνικό fund CVC.

Μεταθέτει όμως την τελική ευθύνη στο ΤΧΣ, το οποίο καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την προτεινόμενη εκποίηση. Το Ταμείο “ακούει” τις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση και θα πράξει αναλόγως, αν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του κρίνουν ότι είναι επαρκώς προστατευμένα.

Προς το παρόν φαίνεται ότι  δεν είναι όλα τα μέλη του πρόθυμα να επωμισθούν την ευθύνη τόσο κατάφωρα επιζήμιων επιλογών για την τράπεζα και το ΤΧΣ/Δημόσιο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση. Θα ξανασυζητήσουν σήμερα το θέμα, σε ασφυκτική πίεση χρόνου: Ο CEO  της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς είναι standby, περιμένοντας μία απόφαση για να την ανακοινώσει την Παρασκευή, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Αν οι του ΤΧΣ προτιμήσουν να “νίψουν τας χείρας” αποποιούμενοι την ευθύνη, θα κληθεί να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Οπου το ΤΧΣ είναι πλειοψηφία και μπορεί να υπαγορεύσει αποφάσεις.

Αρα το “μπαλάκι” θα επιστρέψει στους ίδιους. Και προφανώς τον τελευταίο λόγο θα έχει (ατύπως) η κυβέρνηση

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα