Επιχειρήσεις

Ερχεται νέο κύμα εξαγορών στον κλάδο πληροφορικής


 Κινητικότητα επικρατεί στον κλάδο πληροφορικής και έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, με αντικείμενο κυοφορούμενες εξαγορές και επιχειρηματικές συνεργασίες που περιλαμβάνουν και μετοχικές συμμετοχές.
 
Μεγάλες και μεγαλομεσαίες εταιρείες του κλάδου, που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα χάρις στη μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους κατά την τελευταία διετία, κινούνται για εξαγορές, έχοντας βάλει στο στόχαστρο μικρότερες επιχειρήσεις με εξειδίκευση  σε επιμέρους τομείς παραγωγής λογισμικού, που εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που λόγω εξειδίκευσης μπορούν να διεκδικήσουν  μερίδια από την κολοσσιαία πίτα των κονδυλίων τα οποία θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια για την “ψηφιακή μετάβαση” της δημόσιας διοίκησης.

Επίκεινται νέα deals

Σύμφωνα με πληροφορίες κοντά σε  δύο deal εξαγορών βρίσκεται εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής, η οποία θεωρείται ότι έχει ήδη “καπαρώσει” ατύπως μεγάλες συμβάσεις, για το σχεδιασμό και την εγκαστάσταση δικτύων και εφαρμογών που θα συνδέουν μεταξύ τους  δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, καταργώντας πληθώρα εγγράφων και χρονοβόρες διαδικασίες.
Αλλη εισηγμένη εταιρεία του κλάδου διαπραγματεύεται την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού εταιρείας που ειδικεύεται σε εφαρμογές για τράπεζες, ασφαλιστικές και  άλλες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα.

 Για τους “μεγάλους” του κλάδου ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης μικρότερες εταιρείες που παράγουν λογισμικό και εφαρμογές για επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων  - από φαρμακεία και βενζινάδικα, έως ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Οι εισηγμένες που αγοράζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες του κλάδου, για νέες εξαγορές κινούνται  η Space Hellas, ο όμιλος Φέσσα/Quest, η Epsilon Net και η Entersoft, που πραγματοποίησαν σημαντικά deals τον περασμένο μήνα, καθώς και η η Profile.

  • Μέσω της θυγατρικής Unisystems ο όμιλος Quest απέκτησε στρατηγική συμμετοχή 20% στην Optechain  και 25% στην Probotek, που εστάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD).
  • Η Epsilon και η Entersoft εξαγόρασαν εταιρείες παραγωγής λογισμικού εμπορικολογιστικών εφαρμογών (την CSA και LogOn αντίστοιχα).
  • Η Space Hellas εξαγόρασε το 100% της SenseOne Technologies, αποκτώντας ισχυρή παρουσία στον τομέα ολοκληρωμένων λύσεων Internet of Things (ΙοΤ)

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν τους προσανατολισμούς των επιχειρήσεων του κλάδου και τη δυναμική των εξελίξεων. Αναμένεται ότι το “θερμόμετρο” θα ανεβεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, με ένα νέο κύμα εξαγορών, που θα συνδυαστούν με  εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο και ομολογιακές εκδόσεις.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα