Επιχειρήσεις

Το Facebook εξαγοράζει την ελληνική startup Accusonus


Την πρώτη του εξαγορά στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο τεχνολογικός κολοσσός του Facebook , που έρχεται στην χώρα μας για να αξιοποιήσει εγχώριο επιστημονικό προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων και πρωτοποριακές ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύσσονται από μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις με δυναμισμό και προοπτικές.

Η Meta Platforms,  μητρική του Facebook, εξαγοράζει την μεγάλη ελληνική startup  Accusonus, που έχει αναπτύξει πρωτοποριακές εφαρμογές επεξεργασίας ήχου και απευθύνεται πλέον στην παγκόσμια αγορά, ενώ οι δραστηριότητες της είναι συμπληρωματικές του μεγάλου αμερικανικού ομίλου.

Το deal έχει κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Η  Meta Platforms θα αποκτήσει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην Accusonus και θα εισφέρει επιπλέον κεφάλαια για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της. Επικεφαλής της εταιρείας θα παραμείνουν οι ιδρυτές της  Αλέξανδρος Τσιλφίδης, Ηλίας Κοκκίνης και Michael Tzannes.
Είναι η 16η κατά σειρά εξαγορά ελληνικής startup από ξένο όμιλο και μία από τις σημαντικότερες όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, την επιχειρηματική σημασία της και τις προοπτικές που ανοίγει για την ανάπτυξη του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα

Η εταιρεία και τα προϊόντα της

Η Accusonus ιδρύθηκε το 2013 από τους Αλέξανδρο Τσιλφίδη και Ηλία Κοκκίνη (φωτό). Λίγο αργότερα μπήκε ως συνιδρυτής και angel investor ο Ελληνοαμερικάνος Michael Tzannes, πρώην CEO της Aware Inc, της εταιρείας που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας DSL

Πέραν των ιδρυτών της, σημαντικός μέτοχος είναι το fund PJ Tech Catalyst  της Τρ. Πειραιώς, το οποίο έχει συμμετοχή 7% και θα μεταβιβάσει αυτό το ποσοστό στην Meta Platforms-Facebook.

 Από το ξεκίνημα των εργασιών της η Accusonus ειδικεύτηκε στις καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας ψηφιακού ήχου, αναπτύσσοντας προϊόντα και εφαρμογές για επαγγελματίες και απλούς καταναλωτές που κάποια στιγμή ασχολούνται με την παραγωγή ήχου, video και μουσικής.

Πρώτο προϊόν της ήταν το drumatom, που βοηθάει τους επαγγελματίες ηχολήπτες να βελτιώνουν τον ήχο των ηχογραφήσεων τυμπάνων. Χρησιμοποιεί πατενταρισμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης οι οποίοι έλυσαν για πρώτη φορά το πρόβλημα της «διαρροής μικροφώνου», ένα πρόβλημα που οι ηχολήπτες αντιμετώπιζαν από τη δεκαετία του '70.

Το Regroover είναι το πιο διάσημο προϊόν της και απευθύνεται σε παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής και DJs. Χρησιμοποιεί πατενταρισμένη τεχνολογία η οποία μπορεί να αναλύσει ένα ρυθμικό ήχο και να τον χωρίσει σε κομμάτια. Με άλλα λόγια μπορεί να κάνει «un-mix» σε ήδη ηχογραφημένα tracks. Αυτό επιτρέπει σε ηλεκτρονικούς μουσικούς να ξεκινήσουν από έναν ήχο που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν στατικός και να δημιουργήσουν νέα μουσική γύρω από αυτόν, φτιάχνοντας γρήγορα μουσικές παραλλαγές.
 Το software της Accusonus έχει χρησιμοποιηθεί από παραγωγούς που συνεργάζονται με κορυφαία ονόματα όπως οι Bob Dylan, Aerosmith, Dream Theatre και Sepultura αλλά και από κορυφαία αμερικανικά στούντιο παραγωγής ταινιών.

Η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη σειρά προϊόντων της είναι οι εφαρμογές για «επιδιόρθωση» ηχογραφήσεων φωνής. Πρόκειται για τα προϊόντα της σειράς ERA, που προσφέρουν πολύ αξιόπιστα και γρήγορα αποτελέσματα στην επεξεργασία ήχου σε στούντιο.

Ο όμιλος Facebook φιλοδοξεί να εξελίξει περαιτέρω αυτές τις εφαρμογές και να αναπτύξει νέες, βαιζόμενη στην τεχνογνωσία και στο ανθρώπινο δυναμικό της  Accusonus

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις