ΕΥΖην

Έργο του Basquiat αναμένεται να πωληθεί $70 εκατ.


Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος, συλλέκτης έργων τέχνης Γιασάκου Μαεζάβα θα διαθέσει προς πώληση σε δημοπρασία πολύτιμο πίνακα ζωγραφικής του Jean-Michel Basquiat μέσω του οίκου Phillips.

Τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη γνώρισαν τεράστια επιτυχία σε δημοπρασίες το 2021, καθώς πωλήθηκαν έναντι 439,6 εκατομμυρίων δολαρίων και κατέλαβαν τη δεύτερη θέση μετά τους πίνακες ζωγραφικής του εμβληματικού Pablo Picasso.

Ο Γιασάκου Μαεζάβα αγόρασε τον μεγαλειώδη πίνακα με λαμπερό πορτοκαλί χρώμα, Untitled (1982) από τον οίκο Christie's τον Μάιο του 2016 καταβάλλοντας 57,3 εκατομμύρια δολάρια.

Η αξία του μεγάλων διαστάσεων πίνακα εκτιμάται ότι σήμερα ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια δολάρια.

Εάν το έργο πωληθεί στην εκτιμώμενη τιμή, ο Ιάπωνας συλλέκτης θα έχει κέρδος 12,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο «Untitled» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της σύγχρονης εποχής.

Δημιουργήθηκε το 1982 στη Μόντενα της Ιταλίας, όπου ο Μπασκιά παρουσίασε έργα του σε εκθέσεις μετά από πρόσκληση του εμπόρου Εμίλιο Ματζόλι σε δύο περιόδους στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τρεις πρωτοποριακές αυτοπροσωπογραφίες συμπεριλαμβανομένου του Untitled, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού.

Η εντυπωσιακή οριζόντια μορφή στον πίνακα είναι πιθανότατα ένα νεύμα σε μια άλλη εικόνα-ορόσημο του 20ου αιώνα, τη Guernica του Picasso, την οποία ο καλλιτέχνης είδε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης όταν ήταν παιδί και όπως θυμήθηκε αργότερα, του άφησε έντονη εντύπωση.

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος είναι επίσης κάτοχος του πιο ακριβού έργου του Μπασκιά που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Ο πίνακας "Untitled-(Skull With Blue)" πωλήθηκε 110,5 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby’s τον Μάιο του 2017.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα