ΕΥΖην

"Samo Lives": Νέα βιογραφική ταινία για τον Basquiat


Η ιστορία της ανόδου και της πτώσης του Jean-Michel Basquiat (Ζαν-Μισέλ Μπασκιά) οδεύει προς μια νέα κινηματογραφική απόδοση, σύμφωνα με το Variety.

Με τίτλο "Samo Lives" - αναφορά στην υπογραφή που χρησιμοποιούσε ο Μπασκιά στα γκράφιτι που δημιουργούσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης μαζί με τον φίλο του Αλ Ντίαζ, όταν ήταν μαθητές στο εναλλακτικό γυμνάσιο City-As-School - η βιογραφική ταινία αναπτύσσεται και χρηματοδοτείται από την Endeavor Content και τον σκηνοθέτη Τζούλιους Όναχ.

Είναι η πρώτη φορά που μαύρος σκηνοθέτης θα αφηγηθεί στον κινηματογράφο την ιστορία του Ζαν - Μισέλ Μπασκιά.

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος επέλεξε τον Κέλβιν Χάρισον Τζ. για τον ρόλο του γεννημένου στην Νέα Υόρκη με καταγωγή από την Αϊτή και το Πουέρτο Ρίκο καλλιτέχνη γκράφιτι, συμβόλου της ποπ και νεοεξπρεσιονιστή ζωγράφου αναφερόμενος στην ταινία τόνισε ότι «με απλά λόγια, το έργο και η ζωή του Ζαν Μισέλ Μπασκιά ήταν απόλυτη έμπνευση».

«Όταν άρχισα να μαθαίνω γι 'αυτόν στην ηλικία των 14 ετών, ήταν απίστευτο που ανακάλυψα κάποιον που χάραξε με τόλμη τη δική του πορεία σε έναν κόσμο, στον οποίο οι περισσότεροι που δεν ταίριαζαν στο αναμενόμενο προφίλ ενός καλού καλλιτέχνη δεν τα κατάφερναν. Αν και δεν μπορούσα ακόμη να εκτιμήσω πλήρως τι σήμαιναν τα επιτεύγματα του Ζαν Μισέλ Μπασκιά, σίγουρα μπορούσα να νιώσω ότι υπήρχε κάτι τόσο πρωτοποριακό και μοναδικό σε αυτά» σημείωσε.

Ο Τζούλιους Όναχ αποδίδει μέρος των γνώσεών του για τον καλλιτέχνη στη βιογραφική ταινία του 1996 "Basquiat" σε σκηνοθεσία του ζωγράφου, Τζούλιαν Σνάμπελ.

«Όμως όσο μεγάλωνα και όσο πιο πολλά μάθαινα για τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά, τόσο περισσότερο άρχισα να αισθάνομαι ότι η ιστορία του δεν είχε ειπωθεί πλήρως στον κινηματογράφο. Ποτέ δεν έχουμε δει όλο το φάσμα της απίστευτης ζωής του Μπασκιά ως μαύρου καλλιτέχνη και παιδιού της αφρικανικής διασποράς μεταναστών» τόνισε.

Τα γυρίσματα αναμένεται να αρχίσουν το φθινόπωρο. Το soundtrack της ταινίας θα είναι των Τζεφ Μπάροου και Μπεν Σάλσμπουρι των Portishead.

Το 1983, ο Μπασκιά έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης που παρουσίασε έργα του στην Μπιενάλε της γκαλερί Whitney στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή στις 12 Αυγούστου 1988 σε ηλικία 27 ετών, αλλά το έργο του συνεχίζει να έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο της τέχνης.

Σε δημοπρασία του Sotheby's το 2017, ο πίνακας του Basquiat «Untitled» πουλήθηκε 110,5 εκατομμύρια δολάρια και έγινε ένας από τους πιο ακριβούς πίνακες που έχουν αγοραστεί ποτέ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα