Χρηστικά

Ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο- Ξεχάστε τις μειώσεις φόρων


Σε συνδυασμό, με τις ευέλικτες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τη βαθειά ύφεση κατά 3%, όλα δείχνουν ότι πάμε για ένα «κορονο-μνημόνιο»

Έντονη ανησυχία σκόρπισε στους εργαζόμενους στο δημόσιο η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ότι δεν αποκλείονται μειώσεις μισθών στο τομέα.

Σε συνδυασμό, δε, με τις ευέλικτες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και την εγκατάλειψη του σχεδίου για τις μειώσεις των συντελεστών φορολογίας, όλα δείχνουν ότι πάμε για «κορονο-μνημόνιο».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα FM» και ερωτώμενος αν συζητείται μείωση μισθών στο Δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».

Πρόκειται για μια δήλωση που αποκαλύπτει ότι τα πάντα είναι ανοιχτά και το γεγονός ότι  δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά, σημαίνει ότι συζητείται μέσα στον σκληρό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Είναι σαφές ότι, οι αυξημένες δαπάνες που προκαλούν τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον κορονοϊό, προκαλούν τεράστια «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία, δεν μπορεί να καλυφθεί υπό κανονικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε να ξεχάσουμε και τις μειώσεις των φόρων που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. «Από μια πολιτική μείωσης φόρων πάμε σε πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών αν και η στρατηγική ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων δεν αλλάζει», είπε. Αυτό σημαίνει πως οι μειώσεις φόρων μετατίθενται για αργότερα και τουλάχιστον δεν θα υλοποιηθούν φέτος.

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε βαθιά ύφεση, με το καλό σενάριο, εξέλιξη, που θα επηρεάσει καθοριστικά εισοδήματα, κατανάλωση και προϋπολογισμό. Ειδικότερα, μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ύφεση ακόμα και στο καλό σενάριο γιατί στο καλό σενάριο (σ.σ. να ξεπεραστεί η κρίση μετά από 3 μήνες) η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ευρώπη θα είναι στο -5% και με την προϋπόθεση ότι θα γίνει γρήγορα ανάκαμψη.

Αν δεν γίνει αυτό τότε η ΕΕ θα είναι στο -8,7% στην ανάπτυξη. Οι σημερινές εκτιμήσεις είναι ότι η Ελλάδα θα κινηθεί σε ύφεση 3%».

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «καλό το πακέτο στήριξης με το επίδομα των 800 ευρώ». Είπε συγκεκριμένα ότι «το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει ισούται ή υπερβαίνει το ύψος της μισθοδοσίας. Δεν δώσαμε μόνο επίδομα ακατάσχετο, δώσαμε και αναστολή πληρωμής δόσεων και εισφορών, δώσαμε και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφροών επί του ονομαστικού ύψους του μισθού τους για 45 ημέρες. Είναι εξαιρετικά καλό το πακέτο υπό τις συνθήκες που είμαστε σήμερα».

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών όπως επίσης για τους πρωτογενείς και δευτερογενείς ΚΑΔ που θα ενταχθούν στις δικαιούχες στήριξης, επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι.

Για τις επιταγές, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία από τις τράπεζες συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο θα μεταφέρει την υποχρέωση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επικρατέστερο σενάριο τις 60–70 ημέρες. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα χρήσης του προϊόντος θα είναι στην επιλογή των τραπεζών και θα αφορά επιχειρήσεις που κρίνουν οι τράπεζες ότι διαθέτουν αξιοπιστία.

Τέλος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και νέοι ΚΑΔ επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που θα ενταχθούν στο πακέτο στήριξης. Ενώ τον Απρίλιο θα εξεταστεί το θέμα της παράτασης της προστασίας της α΄ κατοικίας, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης