Χρηστικά

Εκπτωση φόρου 25% και εισφορών σε όποιους πληρώσουν εμπρόθεσμα


Κίνητρα για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

Κίνητρα για εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και εισφορών σε όσους δικαιούνται παράταση-αναστολή δίνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να τονώσει τα δημόσια έσοδα που θα πληγούν από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Οπως ανακοινώθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς, παρέχεται έκπτωση 25% στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που θα πληρώσουν μέσα στις κανονικές προθεσμίες, αν και έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν τις καταβολές για 4 μήνες.

Το μέτρο αφορά μόνο επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στους περίπου 700 ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) για τους οποίους εκτιμάται ότι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση κορoνοϊού και θα ισχύσουν μέτρα στήριξης.

Καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις  - εξαιρουμένου του ΦΠΑ - που η προθεσμία καταβολής τους λήγει έως και τις 30 Απριλίου (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών,  παρακρατούμενοι φόροι, δόσεις ρυθμισμένων οφειλών κλπ).

Ο ΦΠΑ δεν υπόκειται σε έκπτωση αν καταβληθεί εμπρόθεσμα, ενώ αν γίνει χρήση του μέτρου της αναστολής πρέπει να καταβληθεί εν συνόλω έως τις 31 Αυγούστου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Οποιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνεται στις λίστες, πρέπει να εξοφλήσουν κανονικά και εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, χωρίς να δικαιούνται 4μηνη αναστολή, ούτε την έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη εξόφληση.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους επιχειρήσεων σε κλάδους της λίστας, έκπτωση φόρου για εμπρόθεσμη καταβολή δικαιούνται μόνον όποιοι η σύμβαση εργασίας τους έχει ανασταλεί προσωρινά – και θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με υπαλλήλους

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται και ιδιαίτερη ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Εάν δραστηριοποιούνται με ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στις ανακοινωθείσες λίστες (ή με κάποιον που θα προστεθεί) και απασχολούν έναν έως πέντε υπαλλήλους:

  • Αποκτούν δικαίωμα έκπτωσης για τις ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου
  • Παίρνουν το επίδομα των 800 ευρώ

Τα μέτρα αυτά θα εμπλουτισθούν, θα εξειδικευθούν περαιτέρω και θα τεθούν σε ισχύ με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα