Χρηστικά

Αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων με το Eispraxis της ΑΑΔΕ


Το νέο σύστημα θα δεσμεύει, θα κατάσχει και θα βγάζει στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία εκτός του βασικού οφειλέτη και συγγενών και εταίρων

Αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, τόσο του βασικού οφειλέτη όσο και συγγενών και εταίρων προβλέπει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis, που στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για το Big Brother της Εφορίας ο οποίος θα παρακολουθεί και θα φακελώνει όλες τις οφειλές των φορολογουμένων και θα δρομολογεί δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα επρόκειτο να λειτουργήσει από τις αρχές του 2022, αλλά καθυστέρησε γεγονός που προκάλεσε τις επικρίσεις των θεσμών, όπως προκύπτει από την 13η έκθεση αξιολόγησης, με την οποία ασκείται πίεση για τη λειτουργία του  νέου εισπρακτικού μηχανισμού το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τι θα κάνει το Eispraxis

Το νέο πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Eispraxis» θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως  το Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο λειτουργίας του Eispraxis, που έχει αποκαλύψει το Σin, το ηλεκτρονικό σύστημα:

 • Θα παρακολουθεί το «προφίλ» κάθε οφειλέτη, 
 • Θα έχει καταγραμμένη την περιουσιακή του κατάσταση
 • Θα ανταλλάσσει στοιχεία με το Κτηματολόγιο το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.
 • Θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε.
 • Θα παρακολουθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία.

Μπλέκουν και οι συνυπόχρεοι

Ταυτόχρονα, το Eispraxis θα παρακολουθεί και όλους όσους εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής όπως είναι οι συνυπόχρεοι, συγγενείς, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).

Ακόμη, θα ενσωματώνει και ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για την τήρηση των ρυθμίσεων τους, ώστε να προειδοποιούνται όταν πρόκειται να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.

Οι 8 αλλαγές που φέρνει το Eispraxis

Οι βασικές λειτουργίες του Eispraxis θα είναι οι ακόλουθες:

 1. Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
 2. Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
 3. Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
 4. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
 5. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
 6. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
 7. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
 8. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών. Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση των  ρυθμίσεων τους.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα