Χρηστικά

Αναβάλλεται το φακέλωμα των περιουσιών των φορολογουμένων


Παράταση κατά ένα χρόνο στην λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

Αναβάλλεται για έναν επιπλέον χρόνο η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και το φακέλωμα της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων, καθώς κρίνεται ότι απαιτείται περισσότερη προετοιμασία, λόγω των τεχνικών δυσχερειών.

Σύμφωνα με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, ο στόχος για την ολοκλήρωση του e-Periousiologio, είναι πλέον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, αντί του τέλους του 2020, όπως προέβλεπε ο μέχρι πρότινος προγραμματισμός της ΑΑΔΕ.

Αξιοσημείωτο είναι πως το «Περιουσιολόγιο» νομοθετήθηκε από το 2010, και συγκεκριμένα με τον Νόμο 3842/2010, αλλά έκτοτε η εφαρμογή του αναβάλλονταν, λόγω αρχικά έλλειψης πόρων, αλλά και του τεράστιου μηχανογραφικού έργου που πρέπει να ολοκληρωθεί. Ενδεικτικό είναι πως το κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 482.668 ευρώ.

Όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ στο επιχειρησιακό σχέδιο, αντικείμενο της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Η καταγραφή αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για ένα έργο μακράς πνοής, το οποίο επιπρόσθετα, λόγω της γνώσης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης και φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, θα προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής της χώρας για την ενίσχυση των πραγματικά ασθενών κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον μπορεί να αξιοποιηθεί και να επηρεάσει τη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Για τη δημοπράτηση και την έναρξη υλοποίησης του έργου αναμένεται η νομοθετική θεσμοθέτηση του Περιουσιολογίου. Διευκρινίζει επίσης ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για διασταυρώσεις ελέγχου, αλλά όχι ως μηχανισμού επιβολής αναδρομικών φορολογικών βαρών και ελέγχων.

«Μάτι» της Εφορίας στην περιουσία

Σε κάθε περίπτωση, με το e-Περιουσιολόγιο η Εφορία αποκτά «μάτι» στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων, θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία.

Σύμφωνα με το πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος του Περιουσιολογίου, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην αξία ή και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.

Επίσης θα εντοπίζονται εύκολα περιπτώσεις που η αξία των ακινήτων εμφανίζεται μειωμένη, προκειμένου να μειώνονται ανάλογα οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες και ο ΕΝΦΙΑ.

Το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση της ενεργοποίηση της εφαρμογής, θα μεταφερθούν σε αυτήν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που ήδη υπάρχουν στο taxisnet από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.

Πρόκειται για τα στοιχεία των ακινήτων, των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως παρέλειψαν να δηλώσουν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα