Χρηστικά

Αποκάλυψη ΑΑΔΕ: Στα σκαριά οι 120 δόσεις για τα χρέη προς την Εφορία!


Στόχος είναι η εξουδετέρωση της χαλάρωσης της πληρωμής των φόρων στην προεκλογική περίοδο

Τη δρομολόγηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία αποκαλύπτει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019, με σκοπό να αποτελέσει αντίδοτο στη χαλάρωση που παρατηρείται σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Παράλληλα, θα νομοθετηθεί και άλλη ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλσιτικά ταμεία, η οποία επίσης θα προβλέπει αποπληρωμή μέχρι και σε 120  δόσεις. 

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά στις 120 δόσεις, για πρώτη φορά, σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει σαφής αναφορά στην κυοφορούμενη ρύθμιση, αλλά και επιχειρηματολογία, γιατί πρέπει να γίνει, μεταξύ άλλων για να ανακόψει την χαλάρωση, στις πληρωμές φόρων που παρατηρείται πριν από κάθε προεκλογική περίοδο.

Το επίμαχο απόσπασμα από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ 

aade 120 doseis

Ειδικότερα, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο αναφέρεται συγκεκριμένα: «στην Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων, εξετάζεται η υιοθέτηση νέων ρυθμίσεων με αυξημένο αριθμό δόσεων (π.χ. 120 δόσεις) με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογούμενων για τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επίδραση στα έσοδα και στην επίτευξη του ετήσιου στόχου».

Επίσης σε άλλο σημείο του Σχεδίου, γίνεται αναφορά στην προεκλογική περίοδο, η οποία όπως αναφέρει «αποτελεί καταλύτη στην εξέλιξη των δημοσιονομικών
μεγεθών και δεικτών
».

Προσθέτει δε ότι «δημιουργεί αβεβαιότητα στους πολίτες, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τρέχουσα και μελλοντική παραγωγή και απασχόληση, στο κόστος δανεισμού και στις τραπεζικές χορηγήσεις. Επομένως, η επίδραση του εκλογικού κύκλου στην οικονομία, αν και περιορίστηκε την περίοδο εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ενδέχεται να συντελέσει στη μη έγκαιρη καταβολή φόρων, στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικότερα στη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων».

Την αβεβαιότητα της μη πληρωμής των φόρων, μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να την αντιμετωπίσει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Εκτιμάται ότι, οι πολλές δόσεις, θα αποτελέσουν δέλεαρ για αρκετούς φορολογούμενους, να αποπληρώσουν τα παλαιά χρέη που τους βαρύνουν, οπότε θα εξασφαλιστεί μια σταθερή ροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα