Χρηστικά

Το φορολογικό πογκρόμ της ΑΑΔΕ για το 2019, με 266.622 ελέγχους!


Το Σin αποκαλύπτει ολόκληρο το Επιχειρησιακό Σχέδιο φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων

Πρωτοφανές φορολογικό πογκρόμ εξαπολύει για το 2019 η ΑΑΔΕ με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που αποκαλύπτει το Σin, το οποίο περιλαμβάνει 266.622 ελέγχους, σε  επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται  σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής.

Πρόκειται για αισθητά αυξημένους ελέγχους, σε σχέση με εκείνους πραγματοποιήθηκαν το 2018 αλλά και στα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει τη βούληση, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν φέτος θα ανέλθουν σε 100.620 εκείνοι που θα πραγματοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες για τον «εντοπισμό & τον έλεγχο φαινομένων φοροδιαφυγής» και σε 166.002 οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν από τις τελωνειακές αρχές, στο πλαίσιο της πάταξης του λαθρεμπορίου.

aade

Όπως αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019, το οποίο ενσωματώνεται στον Απολογισμό του έργου για το 2018, «τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δραστηριοτήτων της ΑΑΔΕ σε ετήσια βάση, επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση των λειτουργιών της μέσω της θέσπισης συνεχώς υψηλότερων στόχων».

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο τονίζεται επίσης ότι, με γνώμονα την υλοποίηση του οράματος της ΑΑΔΕ, που είναι να αποτελέσει έναν πρότυπο Οργανισμό διασφάλισης των δημοσίων εσόδων της χώρας, θεμελιώνοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, έχει χαραχτεί και η αντίστοιχη στρατηγική της σε διάστημα τετραετίας 2017-2020 η οποία στοχεύει σε:

aade
 

Η αριθμητική των ελέγχων

Στο πλαίσιο του εντοπισμού και τον έλεγχο φαινομένων φοροδιαφυγής,, η ΑΑΔΕ προγραμμάτισε τους ακόλουθους ελέγχους:

 • Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 ελέγχων από ΔΟΥ, ΦΑΕ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ.
 • Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της επικράτειας και σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες:

- σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα,
- σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης,
- σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ, για την εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας και
- σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων.

 • Διενέργεια τουλάχιστον 56.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών.
 • Διενέργεια τουλάχιστον 16.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΥΕΔΔΕ.
 • Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 120 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ και τουλάχιστον 500 λοιπών υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 49% αυτών.
   

Το κυνήγι του λαθρεμπορίου

Για τον εντοπισμό και τον έλεγχο φαινομένων λαθρεμπορίου, ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ προβλέπει 166.002 ελέγχους, το πλάνο των οποίων είναι το ακόλουθο:

 • Διενέργεια τουλάχιστον 57.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία (εκτός των ελέγχων δίωξης που διενεργούν οι ΚΟΕ), εκ των οποίων τουλάχιστον:

– 13.500 σε υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά,
– 11.500 σε καπνικά,
– 9.000 σε αλκοολούχα,
– 3.000 σε παραποιημένα προϊόντα,
– 8.000 σε ρευστά διαθέσιμα, και
– 12.000 σε λοιπές κατηγορίες.

 • Διενέργεια τουλάχιστον 20.000 ελέγχων δίωξης από τις ΚΟΕ
 • Διενέργεια 11.000 εκ των υστέρων ελέγχων εγγράφων στα τελωνεία, των παραστατικών εισαγωγών και εξαγωγών που δρομολογούνται «κατά δήλωση», κατόπιν κεντρικής ή τοπικής ανάλυσης κινδύνου.
 • Διενέργεια τουλάχιστον 12.500 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY. 
 • Διενέργεια τουλάχιστον 12 εθνικών τελωνειακών επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ.
 • Διεξαγωγή τουλάχιστον 65.500 εργασιών σχετικών με τη διασφάλιση της είσπραξης ΕΦΚ στους τομείς αλκοόλης, ποτών αλκοόλης και καυσίμων.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα