Χρηστικά

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων το 2019 - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ


Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν 25.000 έλεγχοι το 2019

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων θα πραγματοποιήσουν, εντός του 2019, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία αναπροσαρμόζει τη στρατηγική και το σχεδιασμό της, διασυνδέοντας τα συστήματα του taxis με τις τράπεζες, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ και το ΓΕΜΗ. Ο στόχος, όπως ετέθη και ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, είναι η διενέργεια 25.000 φορολογικών ελέγχων, σ' όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με έμφαση να δίνεται κυρίως στην αγορά ακινήτων (μεταβιβάσεις, airbnb, κλπ).

Στο μικροσκόπιο θα τεθούν τραπεζικές καταθέσεις, εταιρείες που έχουν έδρα σε Κύπρο και Βουλγαρία, οι κλάδοι εστίασης και άλλοι. Οπως διευκρινίζεται στην απόφαση από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Επίσης ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή των ελεγκτικών στόχων βρίσκονται:

  • Πάνω από 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, τουλάχιστον 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα τα οποία εμφανίζονται προς βραχυχρόνια μίσθωση στις διάφορες πλατφόρμες, όπως Airbnb
  • Περισσότεροι από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών
  • Οι κλάδοι εστίασης και τουρισμού
  • Τα πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη σε ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως η Κύπρος ή η Βουλγαρία

Επίσης θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια από ταμειακές μηχανές ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν είναι δηλωμένοι στην εφορία και οι συναλλαγές δεν καταγράφονται πουθενά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων όλων των αρχών, με μητρώο συλληφθέντων για λαθρεμπορία, καθώς και στη σύσταση ηλεκτρονικού μητρώου διήμερων αποσταγματοποιών και αμβυκούχων (ιδιοκτητών καζανιών), στη βάση του ICISnet.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα