Χρηστικά

Το 2020 και βλέπουμε, το e-περιουσιολόγιο


Σε νέα αναβολή οδηγήθηκε η υλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Περιουσιολογίου, καθώς διαπιστώνονται δυσκολίες στην ολοκλήρωσή του.

Όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ η λειτουργία του e-Περιουσιολογίου τοποθετείται πλέον τον Δεκέμβριο του 2020, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Αρχικά ο στόχος ήταν η λειτουργία του το 2016, κατόπιν αναβλήθηκε για το 2017, μετά για το τέλος του 2018 και τώρα μετατίθεται για το 2020.

Σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 θα παραδοθεί το έργο από την εταιρεία που ανέλαβε τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ τον Οκτώβριο θα «περάσουν» στην εφαρμογή όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Κατόπιν, οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς του taxisnet που κατέχουν, θα μπουν στην εφαρμογή θα τσεκάρουν τα στοιχεία που έχει «περάσει» η εφορία, θα προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις ή θα προσθέσουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, που δεν ήταν σε γνώση της εφορίας.

Στη πράξη η εφορία θα περάσει στην εφαρμογή τα στοιχεία των ακινήτων των φορολογουμένων, των αυτοκινήτων σκαφών αναψυχής, αεροσκάφη, όπως αυτά δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, τα οποία αφορούν:

- Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων,

- Καταθέσεις σε τράπεζες,

- Πλάκες χρυσού,

- Μετοχές,

- Ομόλογα, 

- Έντοκα γραμμάτια,

- Συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις,

- Εταιρικά μερίδια, 

- Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων,

Θα δοθεί ένα δίμηνο περιθώριο στους φορολογούμενους ώστε να ενημερώσουν στη μερίδα τους τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν, ώστε η εφαρμογή να καταστεί πλήρως λειτουργική τον Ιανουάριο του 2019. Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία θα τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις, που θα φτάνουν μέχρι και τη δήμευση, ενώ πλέον θα είναι πολύ εύκολο για την εφορία να τα εντοπίσει, μέσω των διασταυρώσεων που θα πραγματοποιεί, με την ίδια την εφαρμογή και από στοιχεία άλλων φορέων, όπως τράπεζες κ.λπ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις