ΕΥΖην

"Ai Weiwei: The Liberty of Doubt", έκθεση στο Κέιμπριτζ


Τις έννοιες της αλήθειας, της αυθεντικότητας, της αξίας, αλλά και την παγκοσμιοποίηση, την πανδημία και την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση εξερευνά, με καινούργια και παλαιά έργα δίπλα σε ιστορικά έργα κινεζικής τέχνης, ο Ai Weiwei στην έκθεση "Ai Weiwei: The Liberty of Doubt" που φιλοξενείται στην γκαλερί Kettle's Yards στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας.

Σε μία ενιαία εγκατάσταση εκτίθενται 13 έργα του Ai Weiwei μαζί με 14 αρχαιότητες που ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής είχε αποκτήσει το 2020 σε δημοπρασία στο Κέιμπριτζ.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ai αντιπαραθέτει δικά του έργα με ιστορικά κινεζικά έργα τέχνης· κάποιες από τις αρχαιότητες είναι αυθεντικά έργα - χρονολογούνται από τη δυναστεία Northern Wei (386-534 μΧ) και τη δυναστεία Tang (618-907 μΧ), ενώ άλλα αποκαλύφθηκαν ως απομιμήσεις, κατοπινότερα αντίγραφα πρωτότυπων έργων (https://www.instagram.com/p/CZ3_IDIgctx/).

«Σχεδόν τα μισά έργα είναι πλαστά και τα μισά είναι αληθινά» εξήγησε ο Ai Weiwei.

«Πάνω από το 90% (των επισκεπτών στην έκθεση) δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τι είναι αληθινό και τι είναι πλαστό. Ως εκ τούτου, η αμφιβολία είναι κάτι σημαντικό, ιδιαιτέρως στη σημερινή πολιτική κατάσταση. Υπάρχει μια τάση να διαγράψουμε τη δυνατότητα αμφιβολίας, κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για την εξέλιξή μας».

«Αυτό που βλέπεται μπροστά σας μπορεί να μην είναι αληθινό και αυτό που μοιάζει μη πραγματικό ενδέχεται να μην είναι ψευδές. Θέλω να κάνω τον κόσμο να το κουβεντιάσει αυτό» είπε, αναφερόμενος σε τρία ντοκιμαντέρ του τα οποία προβάλλονται στην έκθεση σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν ματιά σε τρία κεφάλαια-κλειδιά της πρόσφατης ιστορίας.

«Βλέπουμε μόνο θραύσματα (της πραγματικότητας) γιατί είναι πιο εύκολο να τα κατανοήσουμε. Η πλήρης αλήθεια μπορεί συχνά να είναι πολύ φορτισμένη συναισθηματικά, με πάρα πολλές αντιφάσεις. Ακόμη περισσότερο κατακερματισμένος είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε την ιστορία. Το 90% της ιστορίας που μάθατε στα πανεπιστήμια είναι ανοησίες».

Η έκθεση «Ai Weiwei: The Liberty of Doubt» στην Kettle's Yards ολοκληρώνεται στις 19 Ιουνίου και στη διεύθυνση https://www.kettlesyard.co.uk/events/ai-weiwei-the-liberty-of-doubt/ δίνεται η δυνατότητα να δούμε κάποια από τα έργα που εκτίθενται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα