Διεθνή

Ai Weiwei: Ας μη γίνει "νέα Τιενανμέν" στο Χονγκ Κονγκ


Ανησυχία για το ενδεχόμενο οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ να οδηγήσουν σε μια «νέα Τιενανμέν» εξέφρασε ο αντιφρονών Κινέζος εικαστικός Ai Weiwei, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις του 1989 με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, που τερματίστηκαν με κύμα αιματηρής καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν.

«Δεν θα έλεγα ότι δεν μπορεί να συμβεί ξανά», δήλωσε ο καλλιτέχνης, που έχει έδρα το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία Deutsche Welle. «Μπορεί να συμβεί, αν και με βαρύ κόστος για την Κίνα».

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας, διαρκούν εννέα συναπτές εβδομάδες. Τη Δευτέρα, οι κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου κλιμακώθηκαν με γενική απεργία και πορείες σε επτά συνοικίες.

Αφορμή των διαδηλώσεων ήταν ένα σχέδιο νόμου -έχει πλέον αποσυρθεί- που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων για κακουργήματα στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι κινητοποιήσεις πήραν γρήγορα άλλη τροπή, μετατράπηκαν σε ξέσπασμα οργής εναντίον της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και της επικεφαλής της Κάρι Λαμ.

Την Τρίτη το Πεκίνο προειδοποίησε τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις να μην «παίζουν με τη φωτιά» για να μη «χαθούν από αυτήν», απαιτώντας η κατάσταση στην πόλη να εξομαλυνθεί το ταχύτερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης