ΕΥΖην

Προς πώληση η μοναδική κατοικία που σχεδίασε ο Ai Weiwei στις ΗΠΑ (photo gallery)


Στο πέρασμα των χρόνων, δεν ήταν λίγες οι «επιδρομές» του Ai Weiwei στα εδάφη της αρχιτεκτονικής. Αυτές τις μέρες, τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων προβάλλουν ένα λιγότερο γνωστό αρχιτεκτονικό διαμάντι του πιο διάσημου παγκοσμίως Κινέζου καλλιτέχνη: η Tsai Residence στο Άνκραμ της Νέας Υόρκης, η μόνη ιδιόκτητη κατοικία που ο AI Weiwei σχεδίασε στις ΗΠΑ, πωλείται αντί 5,25 εκατ. δολαρίων.

Δείτε πιο κάτω photo gallery από την κατοικία έργο τέχνης

Ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ του καλλιτέχνη ήταν ο επανασχεδιασμός του Εθνικού Σταδίου του Πεκίνου σε μια «Φωλιά Πουλιού», το γνωστό σε όλους Bird's Nest, για τους Ολυμπιακούς του 2008.

Η Tsai Residence ήταν παραγγελία, το 2006, για εξοχικό του Κινεζο-αμερικανού επιχειρηματία – και γνωστού συλλέκτη έργων του Άι Γουέι Γουέι – Κρίστοφερ Τσάι.

Σε συνεργασία με το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο HHF Architects, ο Άι Γουέι Γουέι σχεδίασε δύο αρχιτεκτονικές δομές: μία κυβόσχημη κύρια κατοικία 340 τετραγωνικών μέτρων με μεταλλική εξωτερική κάλυψη με αυλακώσεις και έναν ξενώνα σε σχήμα ύψιλον, επίσης με μεταλλική κάλυψη με αυλακώσεις αλλά με πατίνα σκουριάς.

Το σπίτι, στην κοιλάδα του Χάντσον, απέχει περίπου δύο ώρες από τη Νέα Υόρκη.

Έχει αλλάξει ιδιοκτήτες ακόμη μία φορά στο παρελθόν, όταν πωλήθηκε το 2013 για 4,25 εκατομμύρια δολάρια.

«Είναι κατοικήσιμη τέχνη» τονίζει ο μεσίτης Γκρέιαμ Κλεμ.

Ai Weiwei, Tsai Residence
Ai Weiwei, Tsai Residence
Ai Weiwei, Tsai Residence
Ai Weiwei, Tsai Residence
Ai Weiwei, Tsai Residence
Ai Weiwei, Tsai Residence
Ai Weiwei, Tsai Residence
Ai Weiwei, Tsai Residence, guest room