ΕΥΖην

"Turandot" του Πουτσίνι από τον Ai Weiwei, με αναφορές στην κρίση στο Χονγκ Κονγκ


Σαφείς αναφορές στην όλο και πιο βαθιά πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ θα έχει η καινούργια παραγωγή από τον Ai Weiwei της κλασικής όπερας του Τζιάκομο Πουτσίνι "Turandot" στη Ρώμη, όπως αποκάλυψε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής.

Ο Ai Weiwei θα σκηνοθετήσει και θα σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια για την παραγωγή, η οποία θα ανεβεί στο Teatro dell' Opera di Roma από τις 25 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου του 2020.

Πρόσφατα ο Weiwei έστειλε ομάδα για βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, σχεδιάζοντας παραγωγή ντοκιμαντέρ ή σειράς συνεντεύξεων.

«Οι διαδηλώσεις σίγουρα θ’ αντανακλώνται στην όπερα» δήλωσε. «Θα είναι μια όπερα βυθισμένη στον σύγχρονο κόσμο, με τους σημερινούς πολιτισμικούς και πολιτικούς αγώνες να παρουσιάζονται μέσω της ιστορίας που αφηγείται ο Πουτσίνι».

Υπογράμμισε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Teatro dell' Opera di Roma μόνον επειδή για αυτόν η «Turandot» έχει ιδιαίτερη σημασία:

Ως άφραγκος καλλιτέχνης που προσπαθούσε να βρει τον δρόμο του στη Νέα Υόρκη, αυτός και ο αδελφός του εμφανίστηκαν ως κομπάρσοι στην ιστορική παραγωγή της όπερας από τον Φράνκο Τζεφιρέλι, στη Met, το 1987.

«Δεν θα αποδεχόμουν ποτέ αν δεν ήταν η “Turandot”» είπε στην ιταλική εφημερίδα «La Republica».

«Ποτέ δεν ξέχασα ότι εμφανίστηκα στη Met, μαζί με τον αδελφό μου. Το έκανα για να υποστηρίξω οικονομικά τις σπουδές μου, πολιτισμικά η δουλειά ήταν πολύ μακριά από τα ενδιαφέροντά μου».

Διαβάστε επίσης