Χρηστικά

98 δισ. ευρώ λείπουν από τις καταθέσεις!


Κατά 26 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των ξένων υπηκόων την περίοδο της κρίσης

Το ποσό των σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, λείπει από τις τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς η αιμορραγία που καταγράφηκε στη διάρκεια των μνημονίων δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την αναιμική αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται την τελευταία τριετία.

Επίσης, τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες των αλλοδαπών κατοίκων, ήταν πολύ ταχύτερη από το 2010 μέχρι και το 2017.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τον περασμένο Αύγουστο είναι μικρότερο κατά 97,82 δισ. ευρώ(!), σε σύγκριση με το ύψος των καταθέσεων που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, όταν η χώρα βρισκόταν στον προθάλαμο του πρώτου μνημονίου. Χάθηκε δηλαδή το 41,2% των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Το ύψος των καταθέσεων βρίσκεται πλέον στο ποσό των 139,71 δισ. ευρώ, από 237,53 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.

katatheseis

Το μεγαλύτερο υπέστησαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, οι οποίες από 196,86 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2009, μειώθηκαν σε 114,25 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2019. Χάθηκαν δηλαδή 82,61 δισ. ευρώ ή το 41,96% των καταθέσεων, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009!

Οι συγκεκριμένες απώλειες, δύσκολα θα καλυφθούν άμεσα, αλλά για να επανέλθει το ύψος των καταθέσεων στα επίπεδα του 2010, θα απαιτηθούν πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, και αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση των μισθών. Οι μισθοί και οι συντάξεις σήμερα είναι μειωμένοι κατά 30 – 40%, σε μέσα επίπεδα, σε σχέση με την προ μνημονίων περίοδο και προφανώς δεν περισσεύουν στα νοικοκυριά για αποταμιεύσεις.

Οι αιτίες της μείωσης των καταθέσεων είναι πολλές με κυριότερες, τη μείωση των εισοδημάτων και την παράλληλη δραματική αύξηση της φορολογίας, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να «τρώνε από τα έτοιμα».

Ως προς την επιστροφή των καταθέσεων, εδώ υπάρχει ένας μύθος, σχετικά με το αν μπορούν να επιστρέψει το σύνολο. Καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των καταθέσεων που έφυγε από τις τράπεζες, κάλυψε τρέχουσες υποχρεώσεις των νοικοκυριών, δεν είναι δυνατόν να επιστρέψει.

Αυτό ισχύει για ένα τμήμα των καταθέσεων οι οποίες έχουν αποσυρθεί από τους κατόχους τους, επειδή φοβήθηκαν τη χρεοκοπία και το «κούρεμα» και έχουν τα χρήματα είτε σε τράπεζες του εξωτερικού είτε στα «στρώματα».

Και αυτοί όμως είναι επιφυλακτικοί για την επιστροφή των χρημάτων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς υπάρχει ο φόβος των κατασχέσεων από την εφορία και από τις τράπεζες, για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ακόμη, κίνδυνος υπάρχει για φορολογικό έλεγχο, καθώς η πορεία των κατααθέσεων παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ και αν διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις είναι υψηλότερες από τα δηλωθέντα εισοδήματα, ο καταθέτης καλείται για έελεγχο.

Οι αλλοδαποί το έσκασαν με 26 δισ. ευρώ

Πιο δραστική ήταν η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες των αλλοδαπών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις των «μη κατοίκων ζώνης του ευρώ» συρρικνώθηκαν στο τέλος του Αυγούστου στο ποσό των 6,47 δισ. ευρώ, από 32,25 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009. Πρόκειται για μείωση της τάξης των 25,78 δισ. ευρώ, ή κατά 79,95%.

Είναι σαφές, όπως δείχνει και η πορεία του υπολοίπου των καταθέσεων, ότι οι ξένοι υπήκοοι, με την έναρξη της κρίσης σήκωσαν τα λεφτά που είχαν στις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν εκτός, καθώς απώλεσαν την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Η πορεία των καταθέσεών τους δείχνει,πως είναι περισσότερο δύσκολο να αποκατασταθεί η επιστοσύνη τους.

Διαβάστε επίσης