Χρηστικά

Ψάχνουν λογαριασμούς στο εξωτερικό για μαύρο χρήμα


Εκατοντάδες είναι και οι υποθέσεις που παρέπεμψε στην Αρχή για το ξέπλυμα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Τους λογαριασμούς στο εξωτερικό 45 ατόμων για «μαύρο χρήμα» ξεσκονίζει από τον Ιούλιο η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ενώ εκατοντάδες είναι οι υποθέσεις που παρέπεμψε στην Αρχή για το ξέπλυμα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Τα στοιχεία των δύο υπηρεσιών δείχνουν ότι το «μαύρο χρήμα» στην Ελλάδα είναι σαν τη… Λερναία Ύδρα, καθώς παρά τους ελέγχους και το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί, εξακολουθεί να υπάρχει και να διαφεύγει της φορολογίας.

Τον περασμένο Ιούλιο η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εντόπισε 7 νέες υποθέσεις μαύρου χρήματος στις οποίες εμπλέκονται 45 άτομα για τα οποία ζητήθηκαν από το εξωτερικό. Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις τους ή άλλες επενδύσεις που έχουν σε άλλες χώρες και η σχετική διαδικασία διευκολύνεται από τις διακρατικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα αλλά και από τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, η Αρχή εντόπισε συνολικά 56 υποθέσεις, για τις οποίες ζήτησε από το εξωτερικό πληροφορίες για 218 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επίσης η Αρχή, προχώρησε στη δέσμευση ποσών ύψους 54,33 εκατ. ευρώ, τα οποία «παγώνουν» μέχρι να διαλευκανθούν οι υποθέσεις.

arxh

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του 2018 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρέπεμψε στους εισαγγελείς, συνολικά 100 υποθέσεις, για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για «μαύρο χρήμα». Το συνολικό ποσό που δεσμεύτηκε από την Αρχή, για φορολογικές υποθέσεις (φοροδιαφυγή), ανήλθε στο ποσό των 181,3 εκατ. ευρώ.  Επίσης, για 247 άτομα ζητήθηκαν από την Αρχή, πρόσθετες πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες επενδύσεις από άλλες χώρες.

Εκατοντάδες ψάχνει και η Εφορία

Ταυτόχρονα η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε έως τον Ιούνιο του 2019, προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. έγγραφα, με τα οποία ζήτησε πληροφορίες για 213 υποθέσεις.

Στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται 444 άτομα, ενώ για 340 υποθέσεις έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου. Ακόμη, στο πρώτο εξάμηνο του 2019, οριστικοποιήθηκαν 150 υποθέσεις «μαύρου χρήματος» για τις οποίες καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 33,7 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο, εστάλησαν στην ΑΑΔΕ 45 έγγραφα με τα οποία ζητήθηκε η διερεύνηση (φορολογικά) 113 ατόμων, εμπλεκόμενων σε υποθέσεις μαύρου χρήματος. Ακόμη η ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2019:

  • Απέστειλε αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας για 183 άτομα.
  • Απέστειλε αναφορές στην Αρχή για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ για 111 άτομα. 
  • Απέστειλε αναφορές προς την Αρχή για 691 άτομα τα οποία έχουν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A'» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Σημειώνεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους. Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα