Αγορές

Υποσχέσεις για περαιτέρω άνοδο δίνει το ΧΑ


Αυτονομούμενη από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια όπου επικρατεί έντονη μεταβλητότητα και οι δείκτες κινούνται σήμερα πτωτικά, η ελληνική αγορά παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης. Μετά την επιτυχή έκβαση του διήμερου τέστ αντοχής και κοπώσεως, το ΧΑ δίνει πάλι υποσχέσεις για βραχυχρόνια κέρδη, που θα αποτελέσουν «κράχτη» για εισροές φρέσκου χρήματος».

Με θετική εικόνα κλείνει η εβδομάδα, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση  η αγορά επέδειξε αντοχές, επιβεβαιώνοντας νέα  επίπεδα στηρίξεως και διατηρώντας  την ανοδική δυναμική της.

Ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνει βέβαια μικρή συμμετοχή των ξένων funds  που δίνουν τον τόνο στο ΧΑ. Αποτελεί όμως και μία ένδειξη ότι η προσφορά είναι περιορισμένη και ότι υπάρχει διάθεση ανάληψης ρίσκου με διακράτηση θέσεων σε πολλά χαρτιά.

Ανάλογη εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, παρά τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Τα ελληνικά χρεόγραφα κινήθηκαν σήμερα κόντρα στα ιταλικά, που έχασαν έδαφος και οι αποδόσεις τους ανέβηκαν κατά 6-11 μονάδες βάσης.
Μεγάλες μετακινήσεις κεφαλαίων σημειώθηκαν στα γερμανικά, που οι αποδόσεις τους έπεσαν στα χαμηλά δυόμισυ ετών (του 10ετούς έπεσε κοντά στο 0,08%).

Κόκκινα δάνεια, τράπεζες, Fitch

Οσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, οι αγορές αναμένουν σήμερα την έκθεση τηςFitch για την ελληνική οικονομία,  εστιάζοντας το ενδιαφέρον στις επισημάνσεις και τις εκτιμήσεις, καθώς ο αμερικανικός οίκος δεν πρόκειται να αλλάξει την αξιολόγηση.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στο μέτωπο των  κόκκινων δανείων, όπου επικρατεί κινητικότητα και κυοφορούνται λύσεις, την ώρα που αναθερμαίνεται  η σεναριολογία για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ισορροπιών, μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, που έφερε τους βασικούς δείκτες στα όρια ισχυρών αντιστάσεων και σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Εύλογη και αναμενόμενη η μεταβλητότητα, ώσπου να επιβεβαιωθούν τα επίπεδα νέων στηρίξεων, απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος ανάκαμψης.

Η συνεδρίαση

Μεταστροφή κλίματος και πλήρης αλλαγή εικόνας σημειώθηκε σήμερα ενδοσυνεδριακά στο χρηματιστήριο.. Εν μέσω συναλλακτικής άπνοιας και αφού άλλαξαν πολλές φορές πρόσημο και κατεύθυνση, οι βασικοί δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, υπερκάλυψαν σημαντικές απώλειες και τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας.
Στην αρχική πτώση και εν συνεχεία στην ανάκαμψη πρωταγωνίστησαν οι τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν  στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ.
Ο τζίρος ήταν πολύ χαμηλός, μόλις 20,5 εκατ. ευρώ, συν 2,3 εκατ. σε πακέτα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την αναρρίχηση πολλών δεικτοβαρών μετοχών σε συνεχώς υψηλότερες τιμές.
Προφανώς  τα μεγάλα χαρτοφυλάκια περιόρισαν στο ελάχιστο την προσφορά, αφήνοντας την αγορά να αποκτήσει ανοδική δυναμική.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο.
 Ο τραπεζικός πήγε -2,58%, γύρισε ανοδικά σε +1,87% και τερμάτισε με κέρδη 0,68%.  Από τις μετοχές του κλάδου πρώτη σε σπόδοση η Eurobank (+2,3% από -1%). Ακολούθησαν Attica +1,9%, Ελλάδος +1,5%, Alpha +0,5%. Στο κόκκινο Πειραιώς -2,8% (από +3,5%) και Εθνική -0,3%
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,73% κλείνοντας στις 649,87 μονάδες, με υψηλό ημέρας +1,23%.
Ο FTASE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης αρκέσθηκε σε +0,19% στις 1.708,94 χάνοντας μονάδες από την πτώση της Coca-Cola (-1,6%). .

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Μυτιληναίος +4,6%, Βιοχάλκο +3,4%, ΟΛΠ +2%, Grivalia +1,7%, Φουρλής +1,3%, Τιτάν, Aegeanκαι ΕΧΑΕ +1,2%.
Στο κόκκινο την Coca-Cola ακολούθησαν μόνο δύο μετοχές: Ελλάκτωρ -0,6%, και ΔΕΗ -0,2%.

Διαβάστε επίσης