Αγορές

Τα funds φρενάρουν το ΧΑ, πιέζοντας τις τράπεζες


Ενώ στην αγορά ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων (οι τιμές ανεβαίνουν), στο χρηματιστήριο  διαμορφώνεται ρευστό σκηνικό  και επικρατεί μεταβλητότητα. Τα αρχικά κέρδη εξανεμίζονται, οι δείκτες διολισθαίνουν  διατηρώντας θετικό πρόσημο, ενώ ο τραπεζικός έχει «γλιστρήσει» στο κόκκινο.

Τα funds του short selling επανήλθαν ασκώντας επιλεκτικές πιέσεις σε Alpha- Eurobank, που οι απώλειες τους αντισταθμίζουν την άνοδο των άλλων μετοχών του κλάδου.

Μετά την ψυχολογική «ανάταση» που προκάλεσε η επιτυχής έκδοση ομολόγων και η έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, η χρηματιστηριακή αγορά επιστρέφει  στα «γνωστά και τετριμμένα» των τελευταίων μηνών: Κόκκινα δάνεια, ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, πολιτική αβεβαιότητα, πιθανότητα πρόωρων εκλογών, αξιολόγηση από τους Θεσμούς των δανειστών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σήμερα στη συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των διαπιστώσεων από τις συζητήσεις-διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών.

Το θέμα των τραπεζών παραμένει κομβικής σημασίας και θα συνεχίσει να έχει καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση κλίματος στο ΧΑ και στην πορεία των μετοχών του κλάδου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, χωρίς  σαφή τάση και δυναμική. Όλα λοιπόν μπορεί να συμβούν στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις.

Μετοχές και δείκτες

Την πρώτη ώρα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με αυξημένη συναλλακτική κίνηση και συνολικό καθαρό τζίρο 12,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια διολισθαίνουν και αυτή την ώρα βρίσκονται σε χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί θετικό πρόσημο (+0,25%) στις 637 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό +0,77% στις 640,57.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,20%, στις 1.691 μονάδες.

Ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,70%, έχοντας κινηθεί μεταξύ +1,29% και -0,88%. Το αρνητικό πρόσημο οφείλεται στις απώλειες της Alpha Bank  (-2,5%), της Πειραιώς και της Eurobank (-0,5%). Πρώτη σε απόδοση  και σήμερα η Τρ. Ελλάδος (+2%). Εθνική +1,3%, Attica Bank +0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ, η οποία με +2,2% καλύπτει τις χθεσινές απώλειες. Ακολουθούν  Lamda +1,5%, Βιοχάλκο +1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola, Φουρλής  και Grivalia +0,7%.
Στο κόκκινο ΟΤΕ -1%, ΟΠΑΠ -0,5%, ΕΛΠΕ -0,3%.

Διαβάστε επίσης