Αγορές

Υποσχέσεις ανάκαμψης δίνει το χρηματιστήριο


 Απουσία των μεγάλων funds που έχουν κλείσει τα βιβλία τους για φέτος και περιορίζονται τώρα σε σποραδικές κινήσεις διευθέτησης εκκρεμοτήτων,  στη χρηματιστηριακή αγορά  επικρατεί πλέον έντονη μεταβλητότητα και οι δείκτες αλλάζουν κατεύθυνση με μικρό τζίρο.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα τεστ αντοχών και στηρίξεων που απέβη θετικό, καθώς οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν σε υψηλά ημέρας, μετά από έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου. Εμφανής η επίδραση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου το κλίμα έχει βελτιωθεί και οι κινούνται σήμερα ανοδικά (DAX +1,2%, Dow Jones +0,7%).

Αρνητική ένδειξη για το ΧΑ η εξαιρετικά υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος, που ήταν σήμερα μόλις 44,3 εκατ. ευρώ (συν 13 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και αναζήτησης  στηρίξεων. Αναμένουν λοιπόν αύξηση της μεταβλητότητας και εναλλαγές κατεύθυνσης σε ημερήσια βάση, με τεστάρισμα αντοχών και δυναμικής.

Καταλύτες οι εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, σχέδιο «Ηρακλής», απολύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις), τα μηνύματα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και οι αποφάσεις στο Eurogroup για την αξιολόγηση και τα συνοδευτικά μέτρα απομείωσης χρέους.

Μετοχές και δείκτες

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ  πάνω από τις 880 μονάδες, που παραμένουν περιοχή ισχυρής στήριξης, αν και διασπάσθηκε χθες ενδοσυνεδριακά.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 888,68 μονάδες με κέρδη 0,84%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -0,29% στις 878,71 μονάδες.
Ο FTASE25 έκλεισε στις 2.235,96 μονάδες με άνοδο 0,85%

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,73% μέχρι +1,22% και τερμάτισε με κέρδη 0,93%. Πρώτη σε απόδοση η Πειραιώς με +2,6%. Ακολούθησαν Attica Bank +2%, Εθνική +1%, Eurobank +0,7%, Alpha +0,6% (ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε -2,4%)

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν τα. Jumbo (+4,4%) και ο Σαράντης (+3,2%).  Aegean +3,1%, ΔΕΗ και Φουρλής +2,2%, Lamda +1,6%,  Motor Oil +1,4%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,8%, Ελλάκτωρ -1,4%, Cenergy -0,9%, ΕΛΠΕ -0,5%.

Στα mid caps Νηρέας +1,4%, Παπουτσάνης και Ιντρακάτ +1,2%.  Στον αντίποδα Αβαξ και Κέκροψ -2,7%, Πλαστικά Θράκης -1,5%.

Διαβάστε επίσης