Αγορές

Ψάχνει στηρίγματα το χρηματιστήριο- Διακυμάνσεις με χαμηλό τζίρο


Μεταβλητότητα και διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο, που ξεκίνησε σήμερα με ανοδική διάθεση, συνεχίζοντας την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε την τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης και περιόρισε δραστικά τις απώλειες, αποτρέποντας μία δραματική καταβύθιση μετοχών και δεικτών.
  Όμως η εικόνα επιδεινώνεται σταδιακά, τα αρχικά κέρδη εξανεμίζονται και οι βασικοί δείκτες φλερτάρουν με αρνητικό πρόσημο.
  Υποτονική η συναλλακτική κίνηση, πολύ χαμηλός τζίρος, μόλις 12,5 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες συνεδρίασης. Εμφανής η απουσία των μεγάλων ξένων funds, που έκλεισαν τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου και περιορίζονται τώρα σε σποραδικές κινήσεις διευθέτησης εκκρεμοτήτων.
  Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και αναζήτησης  στηρίξεων. Αναμένουν λοιπόν αύξηση της μεταβλητότητας και εναλλαγές κατεύθυνσης σε ημερήσια βάση, με τεστάρισμα αντοχών και δυναμικής.

Καταλύτες οι εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, σχέδιο «Ηρακλής», απολύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις), τα μηνύματα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και οι αποφάσεις στο Eurogroup για την αξιολόγηση και τα συνοδευτικά μέτρα απομείωσης χρέους.

 Σημαντική παράμετρος η θετική εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές (DAX +1%), παρά τις παλινωδίες του προέδρου Τραμπ  όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας με την Κίνα προς αποτροπή εμπορικού πολέμου.

 Μετοχές και δείκτες

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ  πάνω από τις 880 μονάδες, που παραμένουν περιοχή ισχυρής στήριξης, αν και διασπάσθηκε χθες ενδοσυνεδριακά.

 Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 882,6 μονάδες με οριακά κέρδη 0,15%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -0,29% στις 878,71 μονάδες και υψηλό +0,55% στις 886,15.  
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης πήγε +0,63% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιορισθεί σε 0,10%,  στις 2.219 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +0,86% και τώρα έχει γυρίσει στο κόκκινο, υποχωρώντας οριακά κατά 0,10%. Πειραιώς +1%, Εθνική +0,6%, Alpha -1,2%, Eurobank -0,1%, αμετάβλητη η Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη είναι περιορισμένα. Προηγούνται Jumbo +1,3% και ΑΔΜΗΕ +1%. Ανοδο της τάξεως του 0,6% σημειώνουν ΔΕΗ, Aegean, Motor Oil και Lamda.

Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,1%,  ΟΛΠ και Τιτάν -0,8%, Cenergy -0,5%, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ -0,4%.

Στα mid caps προηγούνται η MIG με +2,2% και  ο Ικτίνος με +1,2%. Στον αντίποδα Πλαίσιο -2,5%, Ολυμπιακή Τεχνική -2,2%, Αβαξ και Intracom -1,5%.

Διαβάστε επίσης