Αγορές

Καταιγίδα στο χρηματιστήριο, βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές


Καταιγίδα σαρώνει το χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές βυθίζονται, ενώ το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και οι βραχυχρόνιες προοπτικές γίνονται εξαιρετικά αβέβαιες.  Αδυνατώντας να υπερβεί το τεχνικό και ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων, η αγορά παίρνει τον δρόμο της διόρθωσης.

Αρνητικός καταλύτης το «πολεμικό» κλίμα που διαμορφώνεται στον τραπεζικό χώρο, μετά τις απολύσεις εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς και τις επαπειλούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο κόκκινο κινούνται όλοι οι δείκτες του ΧΑ, που βρίσκονται αυτή την ώρα στα χαμηλά ημέρας. Η διολίσθηση συνεχίζεται, χωρίς να έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής η παραμικρή αντίδραση.

Στο -4% ο τραπεζικός δείκτης, κατά 2,20% υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, που βρίσκεται στις 876,5 μονάδες, έχοντας διασπάσει δύο διαδοχικές γραμμές  στήριξης.

 Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία των βασικών δεικτών, καθώς η υποχώρηση των τιμών και οι ρευστοποιήσεις έχουν δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ αναμένουν ανοδική αντίδραση και αύξηση της μεταβλητότητας, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες θα αντισταθμισθούν εν μέρει τις επόμενες μέρες από  γεγονότα όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια (σχέδιο «Ηρακλής»), η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το  ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, η έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, οι αποφάσεις στο αυριανό Eurogroup για απόδοση στην Ελλάδα κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα κλπ.

Η κρίσιμη στήριξη

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η επάνοδος του ΓΔ  το επόμενο διήμερο πάνω από τις 880 μονάδες που αποτελούσαν μέχρι τώρα περιοχή ισχυρής στήριξης. Αν αυτή η στήριξη διασπασθεί με επιβεβαίωση τις επόμενες μέρες, θα ακολουθήσει μεγαλύτερο καθοδικό κύμα.

 Διαδοχικές βραχυχρόνιες στηρίξεις διέσπασε σήμεrα και ο FTASE25, ο οποίος υποχωρεί τώρα κατά 2,25% στις 2.196,5 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό Πειραιώς -4,7%, Eurobank -4%, Εθνική -3,60%, Alpha -3,3%, Attica -2,3%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Βιοχάλκο -4%,  Aegean, και Ελλάκτωρ -3%,  Motor Oil και Jumbo -2,6%,  Μυτιληναίος και Cenergy -2,4%. .

Διαβάστε επίσης