Αγορές

Παίρνει την κάτω βόλτα το χρηματιστήριο, καταλύτης οι τράπεζες


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο χρηματιστήριο, ενώ το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και οι βραχυχρόνιες προοπτικές γίνονται εξαιρετικά αβέβαιες.  Αδυνατώντας να υπερβεί το τεχνικό και ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων, η αγορά παίρνει τον δρόμο της διόρθωσης. Αρνητικός καταλύτης το «πολεμικό» κλίμα που διαμορφώνεται στον τραπεζικό χώρο, μετά τις απολύσεις εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς και τις επαπειλούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο κόκκινο κινούνται όλοι οι δείκτες του ΧΑ, καταγράφοντας  - μικρές ακόμη – απώλειες. Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώνονται στα τραπεζικά χαρτιά. Αυξημένος ο τζίρος την πρώτη ώρα συνεδρίασης (10,5 εκατ. ευρώ), αλλά η συναλλακτική κίνηση ατόνησε στη συνέχεια.
 Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία των βασικών δεικτών, καθώς η υποχώρηση των τιμών και οι ρευστοποιήσεις μπορεί να δημιουργήσουν αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική, ενώ δεν αποκλείονται  αγοραστικές παρεμβάσεις  που θα ανακόψουν ή θα επιβραδύνουν την πτώση. Απουσία των μεγάλων funds που έκλεισαν βιβλία στις 30 Νοεμβρίου, το βάρος πέφτει στα εγχώρια και σε λίγα ξένα χαρτοφυλάκια.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ αναμένουν αύξηση της μεταβλητότητας, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες θα αντισταθμισθούν εν μέρει τις επόμενες μέρες από  γεγονότα όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια (σχέδιο «Ηρακλής»), η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το  ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, η έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, οι αποφάσεις στο αυριανό Eurogroup για απόδοση στην Ελλάδα κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα κλπ.
Θετική θα είναι μάλλον η επίδραση στην αγορά από την έκβαση του placement για τη διιάθεση του 6,5% των μετοχών της ElvalHalcor, που ξεκίνησε σήμερα.

Μετοχές και δείκτες

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 890 μονάδες που αποτελούν πρώτη στήριξη και η δημιουργία βάσης σ’ αυτή την περιοχή. Επόμενη – και ουσιαστικότερη - στήριξη οι 880.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε οριακά στο συν τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και στη συνέχεια  διολισθαίνει χωρίς αντίδραση. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας, στις  889,3 μονάδες, με απώλειες 0,42%.
 Κατά 0,65% υποχωρεί ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.232,6 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται επίσης στο απόλυτο χαμηλό ημέρας,  υποχωρώντας κατά 1,70%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -2,3%, Eurobank -2%, Alpha -1,5%, Εθνική και Attica -1%. 

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει και σήμερα η ΔΕΗ, συνεχίζοντας με +1,8% την πορεία στα υψηλά διετίας. Ακολουθούν Φουρλής +1,3%, ΑΔΜΗΕ +1,1%, Σαράντης +0,8%, Τιτάν και ΟΛΠ +0,4%.
Στον αντίποδα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, Βιοχάλκο και Motor Oil -1,2%,  ΟΠΑΠ -1%, ΕΛΠΕ -0,7%.

Διαβάστε επίσης