Αγορές

Πρόσκαιρη(;) βαρυχειμωνιά στο χρηματιστήριο


Ξαφνική «βαρυχειμωνιά» ενέσκηψε στο χρηματιστήριο και οι επενδυτές φοβούνται ότι θα κάνουν «μαύρα Χριστούγεννα»,  στο κλείσιμο μιάς χρονιάς με μεγάλα κέρδη και υψηλές αποδόσεις – πού έφθασαν και το 220%(!) σε ορισμένες τραπεζικές μετοχές.

Εντονη ανησυχία επικρατεί μετά τη σημερινή καταβύθιση μετοχών και δεικτών,  που μπορεί να είναι η αφετηρία μιάς μεγάλης διόρθωσης, ή απλώς η εκτόνωση μετά από παρατεταμένη συσσώρευση. Η μεγάλη «βουτιά» απετράπη με μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις στο κλείσιμο της συνεδρίασης και η τελική εικόνα στο ταμπλό δεν αντανακλά τη δυναμική του ΧΑ.

Αδυνατώντας να υπερβεί το τεχνικό και ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων,  φαίνεται ότι η αγορά παίρνει τον δρόμο της διόρθωσης, αναζητώντας ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και οι βραχυχρόνιες προοπτικές γίνονται εξαιρετικά αβέβαιες. Όμως η μάχη δεν έχει κριθεί και είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει ισχυρή ανοδική αντίδραση αύριο-μεθαύριο.

Αρνητικός καταλύτης το «πολεμικό» κλίμα που διαμορφώνεται στον τραπεζικό χώρο, μετά τις απολύσεις εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς και τις επαπειλούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σημαντική παράμετρος και το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές. Ανησυχητικά τα μηνύματα από τη Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,40%.

Εν αναμονή αντίδρασης

Αναλυτές πιθανολογούν ανοδική αντίδραση τις επόμενες μέρες και αύξηση της μεταβλητότητας, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες θα αντισταθμισθούν από γεγονότα όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια (σχέδιο «Ηρακλής»), η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το  ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, η έκβαση του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ, οι αποφάσεις στο αυριανό Eurogroup για απόδοση στην Ελλάδα κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα κλπ.

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ  πάνω από τις 880 μονάδες, που παραμένουν περιοχή ισχυρής στήριξης, αν και διασπάσθηκε σήμερα ενδοσυνεδριακά. Αν αυτή η στήριξη διασπασθεί με επιβεβαίωση τις επόμενες μέρες, θα ακολουθήσει μεγαλύτερο καθοδικό κύμα.

 Μετοχές και δείκτες

Ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια ο εντυπωσιακός όγκος συναλλαγών στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, που άλλαξε άρδην την εικόνα στο ταμπλό, περιορίζοντας τις απώλειες – κυρίως των τραπεζικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -2,23% στις 873,05 μονάδες και τερμάτισε στις 881,28 με απώλειες 1,31%.
 Διαδοχικές βραχυχρόνιες στηρίξεις διέσπασε ενδοσυνεδριακά και ο FTASE25, που πήγε -2,45% και έκλεισε -1,34% στις 2.217,17 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -4,06%. Ανακάμπτοντας την τελευταία μιάμιση ώρα  έκλεισε -1,42%, έχοντας καλύψει τα 2/3 των ενδοσυνεδριακών απωλειών του.
Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο τερμάτισε μόνον η Alpha, που πήγε ενδοσυνεδριακά -3,8% και έκλεισε +0,5%. Εθνική -1,6% (από -4%), Eurobank -2,2%, Attica -2,5%, Πειραιώς -4,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον Τιτάν και Σαράντης (+0,5%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Βιοχάλκο -3,3%,  Aegean -3%, Jumbo -2,7%,  Motor Oil και Μυτιληναίος -2,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,1%.

Στα mid caps Πλαστικά Θράκης +2%, Ολυμπιακή Τεχνική +1,3%, Ικτίνος και AS Company +1,1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες MLS -5,5%, Profile -3%, Νηρέας -2,3%.

Διαβάστε επίσης