Αγορές

Χρηματιστήριο: Σύννεφα πριν από το year-end rally


Με εύλογο ενδιαφέρον και αγωνία αναμένεται το σημερινό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, μετά το  χθεσινό sell-off  που είχε συνέχεια στη Wall Street, όπου όμως την τελική εικόνα διαμόρφωσε η ενδοσυνεδριακή αντίδραση.

Αναπόφευκτη η – θετική ή αρνητική – επίδραση στο ΧΑ, που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, μετά από ένα διήμερο τεστ αντοχών που  έδωσε μάλλον ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Το κόκκινο ταμπλό και τα αρνητικά πρόσημα στους δείκτες δεν δημιουργούν βέβαια αισιοδοξία, ούτε συνηγορούν σε μεγάλες προσδοκίες. Το αντίθετο μάλιστα, συντηρούν την επιφυλακτικότητα και αποθαρρύνουν την ανάληψη βραχυχρόνιου ρίσκου.

Όμως οι «αντοχές» που επέδειξε η ελληνική αγορά στην επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας, είναι μια ιδιαίτερα θετική ένδειξη για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων που κινούνται με μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα.
Υπάρχει άλλωστε το ισχυρό δέλεαρ των χαμηλών αποτιμήσεων πολλών εμποροβιομηχανικών blue chips, αλλά και των τραπεζικών μετοχών που κινούνται κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους.

Τεστάρουν διαθέσεις

Βρετανικά και αμερικανικά funds έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο ΧΑ τις δύο τελευταίες μέρες, πραγματοποιώντας επιλεκτικές αγορές, που είχαν σε πολλές περιπτώσεις διερευνητικό χαρακτήρα, τεστάροντας «διαθέσεις» δυνητικών πωλητών.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται ότι θα συνεχισθούν – εκτός εάν σημειωθεί περαιτέρω επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγοράς, με κίνδυνο γενικευμένης βαθιάς διόρθωσης.

Αναλυτές  εκφράζουν την άποψη ότι παρά την αμφίσημη εικόνα των τελευταίων ημερών, το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει σε ανοδικό κανάλι, μετά τη μεγάλη «ταλαιπωρία» του Νοεμβρίου, που συνδέθηκε κυρίως με τις εκροές 200 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing του δείκτη MSCI.

Σημαντική παράμετρο και χρονικό ορόσημο σ' αυτή την πορεία μπορεί να αποτελέσει το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων  την μεθεπόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου.

Που ποντάρουν τα funds

Με τις τιμές να παραμένουν σε πολύ ελκυστικά επίπεδα, τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών τροφοδοτούν κυρίως δύο παράγοντες, οι οποίοι επισημαίνονταν στο χθεσινό μετασυνεδριακό ρεπορτάζ του Sofokleousin.gr:

  1. Η κινητοποίηση κυβέρνησης, ΤτΕ και ΤΧΑ-SSM για την ενεργοποίηση σχεδίων υποστήριξης των τραπεζών, προκειμένου να μειώσουν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια.  Θεωρείται βέβαιο ότι η προσπάθεια αυτή θα αποδώσει κάποια αποτελέσματα και θα περιορίσει σοβαρά το ρίσκο στο ΧΑ, θεραπεύοντας τη βασική αδυναμία που εντοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο.
  2.  Οι προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την έξοδο της χώρας στην αγορά ομόλογων στις αρχές του 2019, θα επαναφέρουν την Ελλάδα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη. Θα ανανεωθεί λοιπόν το ενδιαφέρον μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών οίκων, την ώρα που η επιβεβαίωση όλων των προβλέψεων για τα δημοσιονομικά και την οικονομική ανάπτυξη σταθεροποιεί το μακροοικονομικό περιβάλλον και περιορίζει τις ανησυχίες που υπήρχαν το φθινόπωρο για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά το τέλος του προγράμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, ένα year-end rally φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο σενάριο για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις του Δεκεμβρίου, ώστε να καλυφθεί και ένα ποσοστό των ζημιών που έχουν εγγράψει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια μέσα στο δύσκολο τρέχον έτος.

Διαβάστε επίσης