Αγορές

«Κατακκόκκινο» το χρηματιστήριο, βουτιά τραπεζικών μετοχών


Το «κόκκινο» κυριαρχεί σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό και όλοι οι δείκτες του ΧΑ έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση, υπό την επίδραση του χαμηλού βαρομετρικού που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, προμηνύοντας περαιτέρω επιδείνωση κλίματος στη Wall Street. Η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τις επόμενες ώρες, αλλά η εβδομάδα φαίνεται ότι θα κλείσει με απώλειες.

Η διορθωτική κίνηση στην ελληνική αγορά αναμενόταν ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς  το μίνι ράλι που ακολούθησε μετά την έξοδο των index funds, δημιούργησε υψηλά βραχυχρόνια κέρδη προς ρευστοποίηση.

Το χθεσινό τεστ αντοχών απέβη θετικό. Τώρα όμως οι πιέσεις εντείνονται και η διόρθωση μπορεί να προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω της αρνητικής συγκυρίας στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX, FTSE100, CAC40) χάνουν αυτή την ώρα 2% και η Wall Street  αναμένεται ότι θα ακολουθήσει στην ίδια κατεύθυνση.

Καταλύτης η σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους της Huawei στον Καναδά, η οποία δημιουργεί φόβους για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα είχαν συμφωνήσει για ολιγόμηνη «εκεχειρία».

Στο ΧΑ κεντρικό θέμα καθίστανται πάλι τα κόκκινα δάνεια και το βάρος που θα επωμισθούν οι τράπεζες για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν «βαρόμετρο» και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Σήμερα κινούνται σε τροχιά διολίσθησης, χάνοντας σταδιακά έδαφος. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,80% και βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας.  Εθνική και Alpha χάνουν περίπου 4%, Πειραιώς -2,5%, Eurobank -2,7%, Attica -2%.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 647μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,50%. Περίπου 1,50% χάνει και ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.695 μονάδες.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips με οριακά με θετικό πρόσημο κινούνται μόνον ο ΟΛΠ (+0,4) και τα ΕΛΠΕ).

Τις μεγαλύτερες απώλειες  καταγράφουν ΔΕΗ -3,4%, ΑΔΜΗΕ -2,8%, Σαράντης και Jumbo -2,2%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,8%, ΕΧΑΕ -1,5%, Μυτιληναίος και Grivalia -1,4%.

Διαβάστε επίσης