Αγορές

Κλείδωσαν κέρδη σε μετοχές, φρέναρε το χρηματιστήριο


Βοηθούντος και του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, η στο ΧΑ υπερίσχυσε τελικά η λογική του «κάλλιο πέντε και στο χέρι» και οι δείκτες πήραν την κατιούσα, μετά από τρεις μέρες εντυπωσιακής ανόδου με κέρδη περίπου 25% στις τράπεζες. Οι υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις ήταν το δέλεαρ για ρευστοποιήσεις που προκάλεσαν την πτώση.

Είναι ένα αναμενόμενο «γύρισμα», που δεν έχει ακόμη χαρακτήρα διόρθωσης και δεν αλλάζει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές στην αγορά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισήμαιναν από χθες ότι ήταν υπερβολική η ανοδική αντίδραση της αγοράς μετά την ολοκλήρωση των εκροών από τα index funds και δεν θα μπορούσε να συνεχισθεί . Αλλωστε πολλοί δείκτες κινούνταν ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα, προμηνύοντας διορθωτική κίνηση.
Στις τρεις εναπομένουσες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα φανεί αν η αγορά διαθέτει την αναγκαία δυναμικά για να συνεχίσει ανοδικά, ή αν θα αναζητήσει ισορροπίες σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

 Οι κινήσεις των funds

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει περίοδος πρόσκαιρης σταθεροποίησης, με ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό τζίρο. Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση  τάσης θα είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, που θα υπαγορεύει κινήσεις και επιλογές στα ξένα χαρτοφυλάκια.
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι τα  χαρτοφυλάκια που πήραν τα πακέτα τραπεζικών μετοχών από τα index funds, έχουν τώρα κάθε λόγο να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές.
Παράλληλα όμως επιμένουν στις επιλογές τους τα επιθετικά funds, που πρωταγωνιστούν τους τελευταίους μήνες στο παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Η ανάκαμψη των τελευταίων ημερών τους έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξουν νέες θέσεις short σε υψηλότερες τιμές, ανεβάζοντας το «στοίχημα».

Σήμερα ανασταλτικός παράγοντας για το ΧΑ ήταν και η αρνητική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες κινούνταν πτωτικά, καθώς τα «μηνύματα» από το Eurogroup  ενίσχυσαν τον προβληματισμό για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Αρνητική η επίδραση και από την αγορά ελληνικών ομολόγων, που βρέθηκαν σήμερα υπό πίεση και οι αποδόσεις τους ανέβηκαν - κατά 5 μονάδες βάσης του 5ετούς (στο 3,26%) και 3 μβ του 10ετούς (στο 4,23%).

Τα θετικά στοιχεία

Στο ΧΑ το θετικό στοιχείο είναι ότι  η αγορά έχει απαλλαγεί πλέον από την πίεση των αναγκαστικών ρευστοποιήσεων λόγω των αλλαγών στους δείκτες MSCI. Το ενδιαφέρον εστιάζεται πάλι στα θέματα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, στην πορεία της οικονομίας και στις επιδόσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Σημαντική παράμετρος είναι και η βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, με την οριστική αποτροπή μείωσης των συντάξεων και την υλοποίηση πακέτου κοινωνικών μέτρων, που δεν θα προκαλέσουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Μετοχές και δείκτες

Κλειδί για την πορεία του ΧΑ παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά. Σήμερα κινήθηκαν ανοδικά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και εν συνεχεία πήραν καθοδική κατεύθυνση, λόγω των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών.

Σε παράλληλη τροχιά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, που σημείωσε απόλυτο χαμηλό ημέρας στη λήξη της συνεδρίασης και ανέκαμψε ελαφρώς στα call auctions. Κινούμενος από τις 663,89 μονάδες (+0,63%) έως τις 654,23 (-0.83%), ο ΓΔ τερμάτισε στις 656,96 με απώλειες 0,42%.
Παραμένει λοιπόν στο κάτω όριο της περιοχής αντίστασης, όπου αναμένεται συσσώρευση τις επόμενες μέρες, πριν από ένα νέο «κύμα» - πιθανότατα ανοδικό.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,40% κλείνοντας στις 1.727,76 μονάδες (-0,20%).

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, με απώλειες  3,31%, ενώ αρχικά πήγε +1,55%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Κατεύθυνση έδωσε η Eurobank, που πιέσθηκε από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και τερμάτισε -6%. Εθνική -2,7%, Alpha -2,2%, Πειραιώς -2% (από +6,5% ενδοσυνεδριακά), Attica -1,3%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips πρώτη σε απόδοση η Motor Oil (+3,2%). Ακολούθησαν ΔΕΗ +2,2%, ΕΛΠΕ +1,6%, ΕΧΑΕ και Σαράντης +1,3%, ΑΔΜΗΕ +1,2%.
Στον αντίποδα Μυτιληναίος -3,4%, Grivalia -2,4%, Aegean και ΕΥΔΑΠ -1,9%, ΟΛΠ και Βιοχάλκο -0,7%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Αβαξ και Ιντρακάτ +3,8%,  Ολυμπιακή Τεχνική +2,3%, Intralot +1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα